Галерия Ракурси представя Велико Маринчевски

От 27 ноември до 13 декември 2007 г. галерия “Ракурси” (ул.”Хан Крум” 4а) представя изложбата “Виена. Видях градини, чух музика.” на младия художник Велико Маринчевски. Той е завършил “Графика” в НХА през 2005 г., но вече е добре познат на публиката от четирите си самостоятелни изложби, многобройните участия в престижни арт събития в България и чужбина и наградите за млад автор, на които е носител.

Велико Маринчевски е един от талантливите млади автори, с които галерия “Ракурси” работи от самото си създаване. Той е участвал в няколко проекта на галерията. Настоящата изложба показва негови произведения  – живопис и графика, създадени по време на престоя му във Виена от месец май до месец август тази година като участник в програмата “ARTISTS-IN-RESIDENCE” на Федералното министерство на образованието на Република Австрия. Това е програма на конкурсен принцип за млади автори, които са в началото на творческия си път и имат добър старт като художници. Те са номинирани за участие от националните съюзи на художниците и допуснати в програмата след оценка от експерти на министерството на културата на Австрия. По повод тази стипендия художникът казва: “Тя щедро предоставя на твореца възможността да усети вечността и съвършената хармония на Виена. Вместо да плувам с години срещу течението на Дунав до Виена, наградата на Министерство на културата на Австрия комфортно ме приюти в ателиетата на улица “Blattgasse” 6  за три месеца.

Австрийците имат впечатляващ поздрав “Grüss Gott”, което ще рече “Господ те поздравява”! Поздравен ли си, това моментално те променя. Усещането, че се нареждаш сред благословените виенчани е респектиращо.
Видях подреденост и хармония, градини с чудни форми, влюбени двойки и фигури на музиканти. Срещнах спокойствие и човеколюбие, чух музика и възторжени аплодисменти.

Опитах се да пренеса всичко това върху платната, така че да бъде усетен разкоша на този град, който сякаш казва: Обичай, живей!”

Сподели в: