Галерия Минерва представя Траектории

Галерия “Минерва” (Гранд Хотел София, ул. “Гурко” 1)представя изложбата “Траектории” на Димитрина Дойчинова, която ще може да видите до 13 октомври тази година.

Ето какво казва авторката: Изложбата “Траектории” е част от търсенето ми на измеренията на духовното и реалното, и размисъл за това колко и как биха могли да се срещнат и пресекат, без деформацията на невъзможното, но този път в нашия български фолклор.

Още през 1994 година в Париж оцениха една моя картина, в която двама мъже в гръб се губят внезапно и деформират при срещата на полупрозрачните им тела – дух и реалност – търсят се, но не могат да се намерят и да постигнат покой. По такъв начин витаем различни траектории в търсене на Аз-а си и спасение на душите ни, но откриваме различни и недосегаеми траектории.

Откриваме много нова техника, динамика, която ни разсейва и влачи в неопределена посока, без бряг за душата ни.

След доста дълго пребиваване в различни страни и култури – Париж, Норвегия, Германия и Япония, се завърнах като блудна художничка към родните теми.

Рисувам русалки и самодиви, невести и баби… Посетих много български събори и, замаяна от красотата на българското, потърсих моята тема тук.

“Траектории” са за мен зони на дух и творчество на моя народ, чувствата и емоциите, вплетени в танци, песни и тъкани, невероятен извор на идеи за ново творчество.

Сподели в: