Галерия Кавалет представя Димитър Казаков

Тези дни, за първи път във Варна, в галерия “Кавалет” (ул. “Стефан Караджа” 18) се откри изложба на големия български художник Димитър Казаков – Нерон, (1933 – 1992). Колекцията съдържа 40 творби и е притежание на неговото семейство. Условно художникът може да бъде отнесен към течението на неоекспресионизма, като реакция на една дискредитирана утопия.

Нерон създава море от образи и светове, с оригинален талант и българска чувствителност. “Сам по себе си Димитър Казаков е цялата българска земя – казва за него френският режисьор Жан-Мари Дро, автор на документален филм за художника. – Всичко е там, в неговите картини: първите изображения от пещерите, образите, изписани по стените на гробниците, византийското изкуство, народното изкуство…”

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. През 1965-а завършва специалност графика при проф. Ефтим Томов в Художествената академия, София, откъдето няколко пъти е изключван за слаб успех. По-късно в биографиите си художникът пишел не при кой професор е учил, а кои професори са се учили от него. От 1966 г. започва да участва в художествени изложби в България и в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика. Димитър Казаков – Нерон, работи с всички техники и с разнообразни материали. Направил е 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 година. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург. Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, в музея “А. С. Пушкин”, Москва, в Императорската колекция в Токио.

Сподели в: