Галерия "Арт Муза" представя изложба живопис на Невяна Илиева

Откриването на изложбата на магистърката на Варшавската академия Невяна Илиева ще бъде на 18 май 2009 г. (понеделник) от 18 ч. Тя ще се открие с камерен концерт на доц. Ани Тошкова (пиано), Агоп Маникян (виола). Представя проф. Богомил Николов от НХА.

Изложбата ще продължи до 31 май 2009 г.

За Невяна Илиева:
Възпитаничката на Варшавската художествена академия и на НХА – София, и професорите Марин Върбанов, Александър Кобздей и Войчех Садпей Невяна Илиева (р. 1945 г.) показва първа самостоятелна изложба в столичната галерия "Арт Муза" (ул. "11 август" №23).

След работата й в системата на промишления и интериорен дизайн и в ЦНСМ (център за нови стоки и мода), преподавателската й дейност и многобройните участия в престижни български и международни изложби, тя решава да представи своите последни творби в залата на галерия "Арт Муза".

Живописните произведения на Невяна Илиева са разделени в две групи – картини, рисувани на коприна, сътворени с текстилни бои и икони. От 18 до 31 май – месеца на културата, могат да се видят 15 голямоформатни картини и 10 икони. Платната са вдъхновени от творчеството на Хундервасер и Шултен (по думите на авторката) и едновременно пресъздават красотата на природата и малките спокойни селца и градчета, неизчерпаемата романтика на предметите от бита в стилистиката и хармонията на българското художествено наследство. Няколкото нефигурални композиции създават представата за посоките на творческия поглед на художничката.

Иконите по традиция са копия на известни образци на българското възрожденско изкуство, преосмислено от Невяна Илиева.

Сподели в: