Галерия "Аргос" представя пленерна изложба "Контакти без ограничения"

От 10 до 24 април 2008г. в галерия Аргос може да видите „Контакти без ограничения” – една по-различна изложба. Това е т.нар. "пленерна изложба" – формат, който  в последните години беше загубил голяма част от мисията, престижа и очарованието си. Усилията на участниците – инициатори, организатори, куратори и художници са насочени към реабилитация на този вид творчески срещи, които могат да бъдат качествени и ползотворни.  

Идеята е да се подпомогне общуването между хора с близки интереси в областта на изкуството. Резултатите се търсят в полето на идеите, на въображението, на експеримента, в създаване на диалог и творчески отношения, а не в сферата на комерсиалното. Инициатор на събитието е Анжела Данева, а куратор – доц. д-р Ружа Маринска.  Експозицията показва резултата от работата на девет художници в областта на съвременната живопис.

Румънската художничка Сузана Фантанариу се представя с две  произведения – "Разговор" и "Размисли", които са провокирани от проблема с общуването. И както самата Сузана споделя: “Днешните хора повече говорим и по-малко мислим”.

Друг гост в творческата среща "Контакти без ограничения" е Джао Дзианфей, който преди 10 години е избрал България, за място, в което да живее и твори. Той се представя с четири произведения, част от поредния му творчески цикъл. Вярва, че не всичко в идеите на ранния кубизъм е казано или показано, затова неуморно го претворява през китайската си философия, която нарича МО ГУ ЯН ДА.

Василка Монева познаваме с нейната спокойна и интимна живопис, запазената и марка – натюрморти, интериори, пейзажи. В тази изложба ще видите една друга Василка – жизнерадостна, свободна, мечтателна. Две от картините и са направени по стиховете на песента “Здравей, как си, приятелю?” Другите две се появяват спонтанно, под влияние на силното лирично опиянение, което обзело художничката по време на срещата в Несебър.

Илиян Лалев – видео арт, инсталации, асамблажи. С тези артистични прояви е познат Илиян на публиката от последните години. Радваме се, обаче когато Илиян реши за използва таланта си в друга посока и посвети времето си на живописта. Сега имаме рядката възможност да видим три пейзажа на Илиян Лалев, които привличат с характерната за него умозрителност и естетизация на изображението.

Любен Генов шеговито определя себе си като постташист. Сега представя, в специфичната си акрилна техника, три диптиха, свързани с пространствата. Любен се опитва да пресъздава естествените вибрации на въздуха, морето и земя.

Философията на Димитър Труканов е за единството на природните елементи. Трите монохромни платна привличат със силното си експресивно звучене. Картините на Димитър са изпълнени върху зебло. Акрилната боя е смесена с храната на любимия му жребец, собственоръчно и с много любов счукана и размесена с боята от самия художник, за почти един следобед време.

Нуша Гоева се представя с две живописни платна – "Дар" и "Среща" с типичния за нея търсен наивизъм на тема общуване с морето. Дарина Цурева се е вдъхновила от античните предмети в богатия Археологически музей на Несебър и ни представя три платна "Кутия", "Елемент" и "Експонати". Слав Недев, чиято сила е в абстракцията, е решил да експериментира и да поведе "борба с натурата", почти като истински пленерист, създавайки две платна "Бряг" и "Залив".

Изложбата "Контакти без ограничения" може да се види до 24 април в изложбените зали на галерия "Аргос", на ул. "Д-р Стефан Сарафов" 17.

Сподели в: