Гала концерт на Пражката филхармония в София

Нов симфоничен оркестър ще свири заедно с Пражка филхармония по случай началото на чешкото председателство на Европейския съюз. Инициативата за съвместния концерт е на чешкия посланик Н.П. Мартин Клепетко и е под почетния патронаж на министъра на културата на Чехия- г-н Вацлав Йехличка. Гала концертът ще се състои на 9 февруари в зала " България". Под диригентството на маестро Мартин Турновски двата състава ще изпълнят заедно внушителна програма на композиторите Сметана – увертюра "Продадена невеста", Вебер – Концерт за кларинет и оркестър №2 и Дворжак – Симфония №8. Солист на концерта ще бъде българският виртуоз Боби Йоцов.

Диригент Мартин Турновски е роден 29 септември 1928 г. Следва дирижиране в Пражката музикална академия под ръководството на Карел Анчерл, а по-късно и при Джордж Сел. През 60-те години работи като главен диригент на Пилзенския радио-симфоничен оркестър, постоянен гост-диригент на Чешката филхармония и постоянен  диригент на Бърненската филхармония. През 1966 г. става главен диригент  на Саксонския държавен оркестър в Дрезден и същевременно музикален директор на Дрезденската държавна опера, където работи до 1968 г. След августовските събития 1968 г. емигрира в Австрия (от 1975 г. е австрийски гражданин). В периода 1975 – 1980 г. е главен диригент на оркестъра на Норвежката държавна опера в Осло, същия пост заема и в операта в Бон (1979 – 1983 г.). След завръщането си в родината през 1989 г. ръководи Пражкия симфоничен оркестър. От 1998 г. работи като главен гост-диригент на симфоничния оркестър в Гунма, Япония. През 1999 г. получава Австрийския почетен кръст за наука и изкуство – първа степен.

 
Боби Йоцов е роден в София. През 1990 г. завършва кларинет при проф. Сава Димитров в Държавната музикална академия. През 1992-93г. продължава обучението си с майсторски клас в Националната консерватория, Париж, а в периода 1993-94 г. е в Дюкейн Юнивърсити, Питсбърг. Непосредствено след като се дипломира в Музикалната академия  е приет за втори кларинет на Софийската филхармония. От 1992 г. свири първи кларинет в Нов симфоничен оркестър. Многобройни са международните участия на Боби Йоцов: от февруари 1994 г. е солист-кларинетист на Симфоничния оркестър на Питсбърг; от май 1995г. е поканен да гостува като солист на Моцарт – концерт в Парижката опера “Масси”. Освен като солист-кларинетист талантливият музикант се изявява и в попрището на камерните програми. Свири в Париж, Торино, Верона, Милано, Кардиф, в Германия и Бразилия. Досега в богатата си биография на солов изпълнител има петнайсет рецитала и концерта в български и чуждестранни оркестри.
 
Концертът е на 9 февруари (понеделник) в камерна зала "България".

Сподели в: