Габровска изложба гостува в Бургас

На 18 февруари музей "Дом на хумора и сатирата" – Габрово гостува в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” с нещо хем бургаско, хем габровско!

Бургаско, защото показва рисунки върху коприна на малки художници от Бургас. Габровско, защото колекцията на Детската школа по батик с ръководител Златка Бобева е показана в Дома на хумора за първи път преди близо 30 години, а през 1989 г. е подарена от ръководителката на школата.

Малките художници, чиите творби са в изложбата, тогава са по на 10-12-13 години, а днес – все хора с професии и място в обществото. Сред тях има инженери, икономисти, преподаватели, художници, психолози, политолози… През всички тези години творбите на децата са участвали в много нацонални и международни фестивали и изложения. 

Техниката батик е много древна, според някои – на повече от две хиляди години и води началото си вероятно от индонезийските острови. Днес с батик се занимават по цял свят и създадените чрез тази техника изделия са истински произведения на изкуството. А специалистите от Дома на хумора и сатирата са убедени, че батик съвсем не е детско забавление – за усвояването му е необходимо не само сърцат преподавател, но и много последователност и упорит труд. Както за овладяването на всяко изкуство.

Изложбата е посветена на 30-годишнината на Школата по батик и се организира със съдействието на Община Бургас и Народно читалище „Асен Златаров” в града. Очаква се на вернисажа на присъстват гости от Индонезийското посолство, както и авторите на творбите и днешни възпитаници на школата по батик.

Откриване: 18.00 часа

Вижте още:
Организират вечер на индонезийската музика

Сподели в: