"В търсене на София" – дебат и изложба за бъдещето на града

Центърът за култура и дебат "Червената къща" ви кани на 27 февруари, от 19.00 ч., в зала "Пеша Николова", в Червената къща, на дебат за бъдещето на града, в който живеем:

В търсене на София

Резултатите от конкурса за обновяване на центъра на София доведоха до противоречиви оценки сред професионалната общност. Каква визия за бъдещето на града „прочитаме“ в одобрените архитектурни проекти? Каква София ни обещават класираните архитектурни визии – зелена, комуникативна, бърза или бавна, за автомобилите или за хората? Възможно ли е мисленето за бъдещото развитие на града да започва от центъра, без да засяга перифериите? Кои са линиите в градоустройствените идеи, които те не бива да се прекрачват? Какво предлагат класираните проекти, за да направят града по-добро място за живеене? С този дебат предлагаме на гражданите да заявят своята позиция.

С участието на Малина Едрева (общински съветник, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, член на Постоянната комисия по европейска интеграция и връзки с гражданското общество), арх. Георги Бакалов (председател на журито и на Съюза на архитектите в България), aрх. Петър Диков (главен архитект на София), Николай Поппетров (историк), двама представители на гилдията, които не са заинтересовани лица участвали в конкурса, арх. Христо Станкушев и арх. Йоши Ямазаки (японски архитект, живеещ в София).

Дебатът е съпътстващо събитие към "Зона Център" – изложба на проектите, спечелили архитектурния конкурс на Столична община за обновяване на централната градска част, която може да се бъде разгледана в периода 21-28 февруари, всеки ден между 10.00 и 17.00 ч., без събота и неделя в зала „Безименна”, зала „Гъливер”, зала "Пеша Николова".

На български език.
Вход за дебата: 2/1 лв.
Вход свободен за изложбата

Сподели в: