В Троян се честват 100 години от рождението на Пенчо Балкански

100 години от рождението на големия художник Пенчо Балкански (1908 – 1985) ще бъдат отбелязани в Троян.

По инициатива на музея и със съдействието на общината, ще бъде открита изложба в галерия "Серякова къща". В експозицията ще бъдат включени 20 литографии от фонда на музея, както и около 15 живописни творби от архива на художника, предоставени от семейството му специално за случая.

Във връзка с честването, в залата на Община Троян ще бъде показан филмът „Художникът Пенчо Балкански", заснет през 1977 г. и предоставен специално за стогодишнината на художника от Българската национална телевизия.

Последната голяма изложба с произведения на Пенчо Балкански беше открита през 1996 година в залите на Софийска градска художествена галерия.

Пенчо Балкански е роден през 1908 година в троянското село Ломец. Още през 1923 година започва да посещава софийската художествена академия, работи във фотографското ателие на брат си, а през 1930 открива първата си фото изложба с портрети на Цветана Табакова, Ран Босилек, Сашо Попoв и др. По-късно в обектива му попадат едни от най-големите артисти на онова време , вкл. Шаляпин, Вл. Димитров Майстора и др. Фотографията неизменно присъства в творчеството на художника, легендарно остава и фотоателието му "ЛУНА", но живописта и графиката са неговата голяма любов.

Множество са изложбите на Балкански в страната и чужбина. Емблематична обаче остава онази в галерията на ул. "Раковски" 125 през 1958 година. Показаните творби са изключително интересни, далеч от стилистиката на социалистическия реализъм и плакатната сюжетност. За съжаление това не се харесва на тогавашната критика и изложбата е заклеймена като "формалистична". От 50-те години датират и приятелствата на Пенчо Балкански с творците Марио Жеков, Данаил Дечев, Хосе Санча, Найден Петков и мн. др.

От живописната четка на автора през годините се раждат пейзажи от Балчик, Троян, Созопол, портрети на млади момичета, композиции с рибари, характерните композиции с декоративни елементи от българския фолклор.

Сподели в: