В София откриха първия детски музеен кът "ГЕО загадки"

В Националния музей „Земята и хората”  на 12 май беше открит първият в София детски музеен кът "ГЕО загадки". Наскоро детска музейна стая беше отворена в Регионалния исторически музей в Благоевград. През септември ще се открие в Регионалния исторически музей в Кюстендил, след това в Архитектурния комплекс  "Етъра" в Габрово и в Природонаучния музей в София. Регионалният исторически музей в Пазарджик засега ще има тематични детски маршрути и детски материали, свързани с археологията на района.

Иницативата е на Фондация "Америка за България", съвместно с Нов български университет, департамент "Археология" и НМ „Земята и хората”. Официални гости на откриването бяха Пенка Иванова от Министерство на младежта, образованието и науката, Тодор Чобанов, заместник-министър на културата, Весела Герчева от НБУ и Доц. Десислава Бошнакова, заместник-ректор на НБУ.

Детският кът ще бъде отворен постонянно в рамките на работното време на музея. Малките посетители ще получават основна научна информация за минералите и тяхната употреба в нашето всекидневие. С помощта на пъзели, информационни табла, микроскопи и различни игри малчуганите едновременно ще играят, рисуват и учат. Уредник от музея ще обяснява какво може да се прави и ще оказва помощ за по-сложните въпроси, свързани с експертиза.

Весела Герчева от НБУ разказа, че идеята на проекта следва логиката на интерактивната педагогика още от времето на Мария Монтесори, според която децата учат най-добре, играейки. Този метод е много силно застъпен в националната образователна система на САЩ, в извънкласните им дейности като детските музеи.

Доц. Михаил Малеев, директор на музея, приветства гостите, дошли на откриването на детския кът "ГЕО загадки и каза, че тази образователна стая допълва всичките усилия, които музеят прави през  25-годишната си история. "Нашето желание е НМ „Земята и хората” да действа като храм на Майката Земя, в който се пазят съкровища, знания, традиции, но се раждат и идеи за бъдещето на Земята, което е толкова несигурно."

Тодор Чобанов – заместник-министър на културата сподели: "Крайно време беше да преоткрием българските музеи за нашите деца като място за игри и забавление. В тях малчуганите трябва да създават нещо повече от впечатления, но и поведение, нагласи и ценности" – каза зам.-министърът на Министерство на културата, Тодор Чобанов.

Той допълни, че в съседство се намира друг музей, който ще бъде открит след няколко месеца – Музеят за съвременно изкуство. Това ще доведе постепенно до превръщането на целия район в един от музейните комплекси на град София. Плановете наистина са много амбициозни, защото общината ще предостави няколкостотин квадратни метра площ зелени пространства за постоянни зелени експозиции на открито.

Вижте още:
Концерт, поезия и лекция в Нощта на музеите в НМ "Земята и хората"
Първата детска арт галерия в Бургас

 

Сподели в: