В София започва фестивал представящ чешки филми, музика и визуални изкуства

От 16 до 20 май в София ще се проведе Staropramen Fest – дни на чешката култура в България. Събитието се организира от Чешкия културен център. Основна фестивална зона е Art Space – лятната сцена в градинката пред НДК, където в продължение на 5 дни с вход свободен за всички ще бъдат излъчвани чешки филми и ще звучи чешка музика.

За да пресъздаде уникалната чешка атмосфера у нас, официалният партньор на Чешкия културен център, изгради уникална арт инсталация. „Духът на Прага“ ще бъде „пренесен” в бутилки бира, пресъздаващи атмосферата на града.

Програмата на фестивала включва филмова панорама на популярния чешки режисьор Бохдан Слама, концерти на чешката рок група Vypsaná fiXa, подгрявани от известния като „поета с китараМитко Таралежков и групата „Lilly of the West”.

В първите 3 дни (16-18 май) от 21.00 часа, киноманите ще могат да гледат филмите „Диви пчели” (2001), „Щастие“ (2005) и „Провинциалният учител” (2007). На 19 май в 19.00 часа на лятната сцена ще свирят музикантите от Vypsaná fiXa с участието на Сет Хъбърт-Фаерголция (САЩ) и Митко Таралежков. Фестивалът ще бъде закрит с българската премиера на най-новия филм на Слама „Четири слънца” (2012).

При лошо време програмата на фестивала ще протече в Чешкия културен център на ул. Г.С.Раковски №100, съобщиха от организаторите.

Сподели в: