„В Сибир“ от Колин Таброн – какво става след падането на комунистическия режим

"В Сибир" от Колин Таброн (издателство "Вакон") ни пренася в края на 90-те години, малко след падането на комунистическия режим в Русия, когато страната отваря врати за външния свят. Колин Таброн посещава тези необятни и често негостоприемни земи, за да види с очите си Сибир такъв, какъвто го е превърнала историята – загадъчен, но прелестен, негостоприемен, но населен от приветливи люде.

Повече от десетилетие е минало оттогава, но Сибир все още е познат на малцина и още по-малко са хората, които тепърва ще го посетят…

Таброн пътува сам, с влак, кораб, кола и пеш. От Монголия до Северния полярен кръг, от селото на Распутин на запад през тундра, тайга, планини, езера и реки пейзажът ни очарова и вглъбява. По пътя си авторът се среща и разговаря с местните хора за всичко – за живота и семействата им, за политическия режима в Русия, за щастието и неволите, за красотата на страната им, чиито богатства варварски се експлоатират десетилетия наред.

Таброн прониква в тази малко позната част на света по начин, по който никой писател не е успявал, а пътуването му завършва в най-източния край на Русия при една забравена еврейска общност.
Сибир ни е представен като сложна плетеница с различни оттенъци. Той е земя на тегоби, на експлоатиран човешки труд по време на войната и омърсен от ядрени отпадъци. Но същевременно е земя, обитавана от хора, които въпреки собствената си печална нищета предлагат подслон и храна на нуждаещия се. Земя, притежаваща онази сурова красота, която очарова читателя.

За автора

Колин Таброн (р. 1939) е майстор на класическия пътепис. Първите му книги са посветени на Близкия изток и включват Mirror to Damascus и Jerusalem. През последните години на Брежнев обикаля Западна Русия с автомобил и пише Among the Russians. По-късно изнурително пътешествие го отвежда до някои от най-недостъпните области на Китай, описани в Behind the Wall (1989 г.), която печели наградата „Хоторндън” и наградата за пътепис „Томас Кук”. Осем години по-късно Таброн пише The Lost Heart of Asia, където описва пътуванията си из Централна Азия. Колин Таброн е познат на българския читател с пътеписите „Сенки по Пътя на коприната” и „Към една планина в Тибет”.

Отзиви за книгата
„Моят избор за книга на годината несъмнено е „В Сибир”… Завладява читателя.”
– Антъни Бийвър, Daily Telegraph

„Героичен епос от писател с изключителен талант.“
– Пол Уоткинс, The Times

„Новата книга на Таброн е най-добрата му творба досега… Той е прекрасен разказвач… Двойници на Распутин, религиозни шамани и оцелели от Гулаг – героите му създават незабравим образ на Сибир, който е нетолкова страна, колкото област в съзнанието… ”
– Иън Томсън, The Guardian

„В Сибир” събира в себе си най-добрите страни на пътеписа: светла, лирична, ерудирана и почти болезнено чувствителна, книгата предлага атмосфера, странни образи и дъх на пейзажи, които сякаш са твърде необятни за човешкото съзнание. Таброн се нарежда сред най-добрите пътуващи автори на нашето време и не само.”
– Стенли Стюарт, Literary Review

„Величествена творба… С „В Сибир” Таброн е на върха на своя забележителен талант. Всяка страница предлага описания, които са толкова непосредствени, че за миг пренасят читателя в ледените полета.”
– Едуард Мариот, Evening Standard

„Проникновено наблюдение върху това как някои от големите сътресения на ХХ век са повлияли на живота на обикновените хора.”
– Казуо Ишигуро, „Книги на годината”, Observer

„Умението на Таброн да вижда, чувства, анализира и слива минало и настояще превръща „В Сибир“ в нещо повече от пътепис. Проникновеният му поглед, който се родее с великите фотографи, съзира нещо повече от образ; той улавя същността на Сибир.“
– Айра Сукрунгуанг, Chicago Tribune

„Изпод ръцете на Таброн Сибир се явява като място с удивително голямо и туптящо сърце.”
– Антъни Сатин, „Книги на годината”, Sunday Times

Сподели в: