В село Банево честват Петковден

На 13 и 14 октомври Банево отбелязва своя празник – Петковден. Поздравления по този повод жителите на селото получиха от кмета на Бургас Димитър Николов, който днес /13 октомври/ присъства на тържествения концерт пред местното читалище „Христо Ботев”. Кметът бе придружен от своя заместник Йорданка Ананиева. Димитър Николов дари домакина си Манчо Дончев, кмет на Банево, с репродукция на фотография, запечатала Стария Бургас. Тя ще бъде окачена в местното кметство, на което му предстои ремонт. Дар от Димитър Николов получи и читалището, чийто библиотечен фонд стана по-богат с няколко тома.

За честването на своя празник инициативните баневци бяха организирали фотоизложба, етнографска експозиция, изложба на детски рисунки и курбан за здраве. Най-много хората от селото се зарадваха на концерта с участието на ансамбъл „Странджа”.
В изпълнение на параметрите, заложени в капиталовата програма на община Бургас за 2008 г., Банево вече има изготвен проект за канализация. Тече процедура за избиране на площадка за изграждане на пречиствателна станция. По протежението на ул. „Ропотамо” ще бъде положен водопровод на стойност 50 000 лв.

Пътните комуникации на Банево ще бъдат значително подобрени, след реализирането на проекта „Реконструкция на общински път Бургаски минерални бани – Банево – Изворище”, за който Община Бургас спечели европейско финансиране в размер на 4 664 820 лв.

Сподели в: