В световния ден на кукления театър връчват наградите "Сивина" за млад куклен актьор

Днес,  в Световния ден на кукления театър, 21 март, от 18.00 ч. асоциацията  на Куклените Театри – АКТ-УНИМА, България и Съюзът на артистите в България връчват наградата ”СИВИНА" за млад куклен актьор

Церемонията ще се състои в Столичен Куклен Театър на ул. „Гурко” 14. Призът е за поощряване на млади  актьори в кукленото изкуство. Те ще бъдат номинирани и отличавани за една от първите си три изяви на професионална сцената.

Наградата е учредена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България. Сред членовете й са режисьори, като – Петър Пашов, Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров. Инициативата е подкрепена от Съюза на Артистите в България.

Номинираните тази година са:
1. Калоян Георгиев за ролите си в „Комедия аха-аха Дел’Арте” – ДКТ Стара Загора
2. Татяна Етимова за ролите си в „Приказка за юнаците” – ДКТ Пловдив
3. Димитър Иванов за моноспектакъла „Приказки от бъчвата” – Театър Ателие 313

Идеята за наградата е на известния режисьор, преподавател в НАТФИЗ Кр. Сарафов и понастоящем Председател на Управителния съвет на АКТ-УНИМА, България –  доц. Петър Пашов. СИВИНА Сивинова –  чието име носи наградата, беше една от най-ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е  почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство СИВИНОВИ – ИВАН, ВАНЯ, НИНА и СИВИНА. За огромно съжаление Иван, Нина и Сивина не са вече сред нас. „СИВИНА”  е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години  играеха в страната и чужбина,  очаровайки зрителите с таланта си. 

„Наградата е почит и символ на отдадеността и приноса на цялото семейство Сивинови към кукленото изкуство в България. Тя е стимул и поощрение за младите  артисти, които започват професионалното си развитие в кукления театър. „ – споделя Петър Пашов.

Прочетете още:
Цветослава Симеонова: В театъра децата те разкриват, ако не си искрен 
Слава Рачева: Не трябва да жалим пари за детското изкуство 

 

Сподели в: