В света на карнавала – Детско биенале в Габрово

В денят на Габровския карнавал се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка, посветено на света на карнавала и карнавалите по света

На 19 май от 10 часа, в Музея на хумора и сатирата ще бъде откриването, когато ще станат известни и имената на наградените участници. Конкурсът се провежда под патронажа на Н.Пр. г-н Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България и с подкрепата на г-н Вили ван Импе, Почетен консул на Република България във Фландрия, Белгия. Това е осмото издание на конкурса за детска рисунка, който традиционно се организира съвместно с белгийските партньори на музея.

Право на участие имаха деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в 3 възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Всеки от участниците имаше възможността да изпрати по една творба и в двете категории и всички прекрасно пресъздадоха атмосферата и пътроатата на „петото годишно време“.

Представени бяха 336 детски творби, от тях: 130 индивидуални участници до 8 години, 122 индивидуални участници до 12 години, 54 индивидуални участници до 18 години и 30 екипни участия. Журито ги разгледа на 20 април като основните критерии бяха: познания и разбиране на темата; находчивост и въображение; умение за работа с избраните художествени материали и изразни средства, журито определи за участие в 303 творби.

Всеки участник ще получи свидетелство за участие, а най-добрите художници – предметни награди и специални дипломи.

В изложбата ще бъдат представени и 34 творби на ученици от 3 училища за хора със специални образователни потребности от побратимения на Габрово белгийски град Аалст.

Изложбата продължава от 20 май до 20 юли.

Сподели в: