В Русе представят изложба за археологията изпод кофата на багера

В Регионалния исторически музей – Русе, в зала "Русе", е подредена изложбата „Спасено минало: археология изпод кофата на багера“. Експозицията е от експонати на Научно-изследователски център „Спасителна археологична служба“, гр. Лвов при Института по археология към Националната академия на науките на Украйна.

Изложбата се осъществява със съдействието на Исторически музей – Исперих. Тя е посветена на паметниците на средновековната Лвовска история и резултатите от археологическите проучвания на научноизследователския център през последните 15 години. Проучванията са извършени на територията на шест области в Украйна (Виницка, Житомирска, Ивано-Франкивска, Лвовска, Ривненска, Тернопилска). Разкопките разкриват археологически обекти, застрашени от унищожаване в процеса на реализацията на инвестиционни проекти.

Специфичното при такива изследвания е, че трябва да се извършат в съкратени срокове и при всевъзможни климатични условия. Сред проучваните обекти са земни погребения, поселения от различни периоди и участъци от историческите центрове на Лвов, Галич и Жовква.

Сподели в: