В Поморие почитат Яворов

Вече 49 години поети, актьори, узиканти, художници и възторжената публика участват в поетичните празници "Яворови дни" от 18 до 21 юли в Поморие. Празниците се превръщат в своеобразно служение на брега на морето. Те започват със молитва в храм "Св. Рождество Богородично". Като в древна амфора поморийци пазят духа на големия поет Яворов.

Новият поетичен спектакъл "Любими стихове" на режисьора Георги Къркеланов беше представен още първата вечер в летния театър. В него участват Искра Ангелова, Александра Сърчаджиева, Иван Ласкин, Димитър Мартинов и Трио “Мем”. Концерта "Пребродих своя ден…" беше изнесен от поетите с китара от “Кръгът на барда”-Бургас.

Рецитал – конкурс по творби на поета и конкурс за поезия “От заник слънце озарени, алеят морски ширини…” за наградите на Община Поморие също бяха част от програмата "Яворови дни". Рецитаторите бяха оценявани от жури с председател Димитър Мартинов – преподавател “Сценична реч” в НАТФИЗ. В  празниците беше включен и концерт на софийската камерна формация “Tutte corde”.

За почитателите на литературата Михаил Неделчев представи последния роман "Адриана" на Теодора Димова, както и новата книга “Писма от Анхиало” на издателство "Либра Скорп", съдържаща кореспонденцията  на Яворов в периода от 03.09.1899 до 29.09.1900г.

Журито, което оценяваше стиховете на конкурса за поезия беше в състав:  Михаил Неделчев, Теодора Димова и Елка Василева. Вечерта бяха връчени наградите на отличените  автори.

Сподели в: