В полския културен институт

Месечна програма
МАЙ 2007

До 8 май в Галерията на Института продължава изложбата живопис на Славомир Витковски “Сцени от ежедневието на фона на скелет”.

4 май, петък
18 ч., Галерия “Средец”, бул. “Ал. Стамболийски” 17
Министерство на културата на Република България и Полски институт в София

Откриване изложба живопис на Венцислав Пирянков. Венцислав Пирянков– род. 1971 г. в Шумен. От най-ранни години ученик на известния пловдивски художник Анастас Константинов. Участвал е в много общи художествени изложби в страната и чужбина (Полша, Канада, Дубай).

10 май, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ
Откриване на изложбата “Светлина от изток” с участието на депутата от Сейма на Република Полша Еугениуш Чиквин и уредника на изложбата Анна Раджукевич. Прожекция на филма “Православието в Полша” на реж. Йежи Калина и прожекция на диапозитиви.
Изложбата е подготвена през 2005 г. от Фондация “Княз Константин Острогски” със средства на Министерството на културата на Полша.
Изложбата продължава до 24 май

10 и 22 май
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
Спектакли на “Тестостерон” на Анджей Сарамонович
Превод – Йоанна Попова, реж. Пламен Панев. Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
Билети в касата на Сатиричния театър

11 май, петък
18 ч., Централен военен клуб, бул. “Цар Освободител” 7
9 май – Ден на Европа
Полски институт, Софийска община – Дирекция “Култура и образование”
Под почетния патронаж на временно управляващия Посолството на Република Полша г-жа Ирена Татажинска
Концерт на юношеския ансамбъл КОДЕРКИ от Лович (Полша)
Ансамбълът е основан през 1960 г. Името му идва от думата “кодра” – правоъгълна, пъстроцветна украса от рязана хартия, характерна за региона на град Лович. Ръководител на ансамбъла – Еугениуш Стрихарски. В състава на ансамбъла влиза и фолклорен оркестър. Ансамбълът е изнасял концерти в много европейски страни, САЩ и Канада. През последните три години той печели най-престижните награди на фестивали в Полша: в т. ч.І място на Националния фестивал за коледни песни и пасторали в Непокаланув през 2006 г.; 2005 г. – І място на Фолклорния фестивал в Лодз “Традиции 2005”; І място и голямата награда “Златна ела” на XXX Международен фестивал за деца и юноши “Келце 2003”. Ансамбълът е поканен за участие в ІV Международен младежки фестивал “Евроартс”, който ще се проведе в Благоевград от 7 до 11 май т. г.
Вход с покани, които можете да получите в Галерията на ПИ и в Централния военен клуб или да запазите по телефона от 23 април.

14-16 май – две години от смъртта на папа Йоан-Павел ІІ
Полски институт и Полска католическа мисия

14 май, понеделник
18 ч., Галерия ПИ
Kaрол – човекът, който стана папа – реж. Джакомо Батиато, част I (90 мин.), с превод
Филмът прави впечатление със смирението, простотата и прозрачността на творческата визия, сдържаност в преклонението пред главния герой и съзнанието, че неговата лична история е силно свързана с историята на Полша. Личността и вътрешното израстване на бъдещия папа са показани на фона на два тоталитарни режима, с които той се сблъсква и на които не се колебае да се противопостави.

15 май, вторник
18 ч., Галерия на ПИ
Карол – човекът, който стана папа – реж. Джакомо Батиато, част IІ (90 мин.), с превод
Втората част на филма, в която фон са събитията в Полша по време на комунистическия режим, разказва как Войтила, на базата на личния си опит, проявява специален интерес към света на труда. Той продължава да е убеден, че културата е най-силното оръжие в борбата срещу всякакъв гнет.

16 май, сряда
18 ч., Галерия на ПИ
Прожекция на документалните филми Слуга, Жертвоприношение, Завещание – реж. Ева Швечинска

17-18 май, четвъртък-петък
10.30 – 17 ч., Галерия на ПИ
Институт за аграрно стопанство и хранителна промишленост Държавен изследователски институт във Варшава и Институт за аграрно стопанство в София
Научен семинар “Структурни промени в селското стопанство и селските територии и общата аграрна политика в Полша и България ”

17 май, четвъртък
14 ч., Софийски университет, Полонистичен кабинет № 149
Представяне на книгата на Мечислав Белски “Владислав Варненчик на Балканите 1443-1444” (превод – Ина Михайлова, Издателство “Абагар”, Велико Търново, 2006). Книгата ще представи д-р Мечислав Белски.

17 май, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ
Тялото – реж. Томаш Конецки, Анджей Сарамонович (94 мин.) с превод
Награда Златна патица (присъждана от сп. Филм) в категорията най-добър филм за 2003 г.
Дребен мошеник пътува във влака с куфар, пълен с открадната църковна утвар. В купето седи още един човек. Някой включва внезапната спирачка и куфарът пада на главата на непознатия. Мошеникът с ужас установява, че мъжът е мъртъв и търси всякакви начини да се отърве от трупа.

20 май, неделя
18 ч., Галерия на ПИ
Концерт на Лукаш Куропачевски, китара
В програмата: творби на Витолд Лютославски, А. Тансман, Збигнев Прайснер.
Вход с покани, които можете да получите в Галерията на ПИ или да запазите по телефона от 10 май.

21 май, понеделник
18 ч., Галерия на ПИ
Посмъртни съседи – везир, жрици и други: полските разкопки в Сакар (Египет) – среща с археолога Карол Мишливец, ръководител на полската археологическа мисия в Египет.
Прожекция на полски документални филми на реж. Роберт Худжо за разкопките, провеждани под ръководството на проф. Мишливец:
Ни-Анх-Нефертум, забравеният жрец – 35 мин. (Gran Prix на I Национален фестивал на научно-популярните филми в Полша 2006 г.);
Мереф-Небеф, полският везир – 37 мин.

22 май, вторник
17 ч., Военноисторически музей, ул. Черковна 92
2007 година – Година на генерал Владислав Андерс Съвместно с Посолството на Република Полша в София
Лекция на д-р Лукаш Химяк “Генерал Владислав Андерс. Източната епопея на поляците”.
Прожекция на документалния филм “Свободата с кръстове се мери. Генерал Андерс и войниците му” – реал. Кшищоф Шмагер (75 мин., с превод)

28 май, понеделник
18 ч., Галерия на ПИ
По случай 1 юни – Ден на детето
Откриване на изложбата “Нашето ателие” – работи, създадени в Галерията и Центъра за художествено творчество на децата в Торун с участието на Дариуш Делик, ръководител художествено обучение. Изложбата включва около 100 работи – най-интересното, което е създадено през последните няколко години в дидактическото ателие на Галерията. Автори на тези работи са деца и юноши от всички възрастови групи.
Изложбата продължава до 22 юни

30 май, сряда
13 ч., Галерия на ПИ
Финал на конкурса за превод на прозата на Ришард Капушчински – откъси от “Лапидарии ІV, V” за студенти полска филология в Софийския, Пловдивския, Великотърновския и Шуменския университети и връчване на наградите, осигурени от Полския институт.
Координатор на конкурса е д-р Виргиния Мирославска, лектор по полски език във Великотърновския университет.

31 май, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ
По случай 1 юни – Ден на детето
Прожекция на анимационни филми и подаръци за най-малките

Прояви извън София

Благоевград
7-11 май
Участие на младежкия фолклорен ансамбъл КОДЕРКИ от гр. Лович (Полша) в IV Международен младежки фестивал “Евроартс”. Ансамбълът ще изнесе концерти на 7 май в 18, 30 ч. и 8 май в 17, 45 ч.

Шумен
9 май, 17.30 ч.
Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”
Лекция на Анна Киевска, лектор по полски език в Шуменския университет “Родният език и другите езици – за творчеството на Джоузеф Конрад в контекста на разсъжденията за европейската идентичност”.

17 май, 17.30 ч.
Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”
Представяне на българския превод на книгата на Адам Замойски “Полският път. Хилядолетната история на поляците и тяхната култура”. (Превод на български: Десислава Недялкова, Издателство “Абагар”, Велико Търново, 2005).
Книгата ще представи доц. д-р Искра Баева.

Плевен
11 май, 18 ч., Галерия “Илия Бешков”
Участие на Полския институт в V Международно биенале на фотографията PHODAR
От 11 до 28 май т. г. в Плевен ще се проведе V-то издание на Международното биенале на фотографията PHODAR. Тази година темата е “Идентичности”. Свои работи ще представят фотографи от над 20 страни. Проявата се съпровожда от авторски изложби.
Полският институт ще представи изложбата фотография “Светлина от изток”.

Варна
19 – 20 май
Участие на Агнешка Конарска в Международния музикален фестивал “Откритие”
Агнешка Конарска – лауреат на редица музикални конкурси за млади изпълнители в Полша с международно участие.

Благоевград
22 май, 11 ч.
Регионален исторически музей
Среща на проф. Карол Мишливец, ръководител на полската археологическа мисия в Египет, със студенти и преподаватели по история и археология в Югозападния университет и Американския университет в Благоевград.

Сподели в: