В Пловдив откриват изложба фотографски находки от Света гора – Атон

От 21 април до 5 май 2010 г. в Пловдив ще бъде показана излобжата "В градината на Божията Майка". Фотографски находки от Света гора – Атон са дело на фотографите Аврам Аврамов и Владимир Алексеев. Откриването в присъствието на авторите ще бъде на 21.04., сряда, от 17.00  часа в Градската художествена галерия, ул. „Княз Александър” 15, II етаж.

Двама български фотографи преди три години заедно поемат по стръмните горски пътеки на планинския полуостров Атон, от векове наричан Света Гора („светата планина”), а поетът дори го определил като градината на Божията майка. Там на едно място от около 600 кв. км. се намира чудно съчетание от:
– прекрасен природен кът – планина, заснежени върхове, гори, море;
– десетки монашески обители – надхилядогодишни средища на православната духовност, където молитвата и приложната святост не са секвали никога;
– неописуеми архитектурни ансамбли – манастири големи и малки, отделни „килии” в истински монашески селца;
– неповторими произведения на художествените занаяти – резби, икони, стенописи, мощехранителници и друга утвар;
– безценни ръкописи с християнска книжнина на 1000 и повече години;
– пленяваща духовна атмосфера, каквато няма никъде по света.

Всичко това са се опитали да пресъздадат чрез обективите на своите фотоапарати Аврам Аврамов и Владимир Алексеев от София. Десетките фотоси показват различни места от Атон, „хванали” са мигове от живота там както на монасите, така и на безбройните поклонници от всички краища на света.

Изложбата, която е собственост на „Ефория Зограф”, държавно-обществен орган за стопанисване на недвижимата собственост у нас на българския атонски манастир „Св. Георги” – Зограф, беше представена най-напред в изложбената зала в сградата на Министерството на културата в София, след това обиколи Бургас, Русе, Плевен и Габрово. Навсякъде тя силно привлече вниманието на обществеността както поради качеството на фотосите, така и заради уникалността на обектите, които те отразяват.

Изложбата в Пловдив се осъществява със съдействието на проф. д-р Иван Желев Димитров, председател на УС на Ефория „Зограф” и при любезното гостоприемство на Община Пловдив.

"За нас ще бъде чест да уважите с присъствието си това изключително културно събитие, с което организаторите от Ефория „Зограф” и Община  Пловдив разчитат да сензибилизират пловдивската общественост и призив за благотворително съучастие и личен принос във възраждането на това хранилище на българската вяра и памет. По този начин ще изразите своята съпричастност и ще допринесете към националната кампания на Инициативния комитет за реставрация на българския манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф” в Света Гора (Атон), Гърция, чийто съпредседатели са Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, игумен на светата Зографска обител, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил и г-н Александър Краваров, кмет на Община Банско, популяризирана във всички цяла България." – посочват организаторите.

  

 

 

Сподели в: