В Пазарджик се открива еротичната изложба "Селото-девица, градът-блудница"

На  8 март, от 12:30 часа в етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик се открива изложба под надслов „Селото-Девица: Градът-Блудница”.  Изложбата е подготвена от Регионален исторически музей – Русе и представя образи от българската еротика в традиционна и модерна среда. Свенливостта по темата за еротичното е отбелязвана от изследователите, но фолклорната ни култура изобилства от смели примери на сексуалност във всички сфери – от обредността през магическото и всекидневното.

Заглавието на изложбата предлага две позиции  в осмислянето на еротичността – традиционното село поддържа патриархалността, мъжкото господство, издига девството като върховна ценност, като конструира около този статут ритуали и йерархии. И обратно – библейският образ на Града – Блудница съдържа темата за греха, за платената любов, той е мястото, където и жената може да бъде свободна и активна в любовните отношения.

Изложбата се съсредоточава около емблематични топоси от българските обреди Сватба, Герман (обред за дъжд), Кукове и Джамал (маскаради). В тях еротичното присъства като потенция, като възможност за осигуряване благополучието на природата и дома. Особена специфика във фолклора е наследството на старобългарското езичество, в което властват влъхви и чародеи. Те извършват своите пътувания и гадания с помощта на магически (шамански) дух помощник – небесна жена (аями), с която влизат в сексуална връзка, а сексуалната мощ е в пряка връзка със силата на тяхното вълшебство. Ето защо картината за свят на старите българи е силно сексуализирана, а достоен за уважение е този младоженец, който може да каже “Те ти, булка, Спасовден”.

Образите  на еротичността в съвремието ни са проследени посредством проявите на градското фолклорно съзнание – най-известните любовни двойки, най-популярните сексуални символи, “най-еротичните” градски пространства.

Изложбата ще бъде отворена за посещение в  етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик от 8 март до 29 април 2011 г. с работно време 9,00 – 16,30 часа.

Вижте още:
Стефан Данаилов стартира „Дами канят” в Пловдив

Сподели в: