В Кърджали започва ,,Мистериите на Хухла“

На 18 юли вечерта в реставрираната Костадин Георгакиева къща в Кърджали започва поредното издание на културния фест „Мистериите на Хухла“ с откриване на изложба. Художествена галерия „Дар“ ще покаже картини на местни автори и на творци от Южна България, някои от които със световна известност.

Празникът продължава на 19 юли от 11:00 часа в салона на читалището в Хухла, където ученици от Обединен детски комплекс в Кърджали ще демонстрират какви майстори са на фотообектива. Освен със снимките си те ще дойдат и с фотоапарати, за да се наснимат на воля в този блажен край на Родината. Следобедно време край водопадчето-светилище, под дебелите сенки на чинарите край река Арда, ще звучи китарен концерт. Който ще премине в джаз сред картините в Георгакиевата къща. Публиката на живо ще се наслади на чувствените изпълнения на джаз-легендата Огнян Видев. Един от последните мохикани на пловдивската бохема определя своята китара като „най-нежната и най-ревнивата жена,  към която трябва да се отнасяш много внимателно.“

На 19 юли от 21:00 часа, „Балкански мистерии“ ще се вихрят на изградения от хухленци амфитеатър на връх Илинденя. Именно на този мистичен връх, от който погледът се зарейва към Българско, Гръцко и Турско, театърът от Кърджали представя спектакъла си по музика и песни на балканските народи.

Следва кулминацията на „Мистериите“ – Иван Бунков, инициатор и организатор на културния празник, ще връчи наградата „Почетен селянин 2014“. Със статуетката на скулптора Емил Пенчев, изобразяваща пробит от ходене цървул и в него земното кълбо, досега са удостоени Ивайло Балабанов, Калуди Калудов, Петър Василев, Недим Налбантоглу, Нешко Нешев, Георги Петков, Коста Хаджиев/ посмъртно/.

От връх Илинденя публиката ще се пренесе на селския мегдан. За да се наиграе под звуците на краля на акордеона Нешко Нешев и кларнетиста на „Козаревската група“. И тази година Мистериите ще бъдат огласени от чутния глас на пловдивчанката Богдана Петрова, първия БГ талант, чийто род е от Хухла.

Сподели в: