"В джаза – портрети от сцена" – фотоизложба на Калин Руйчев

"В джаза! – портрети от сцената" е името на фотографската изложба на Калин Руйчев, която ще се състои от 8 септември до 6 октомври в Галерия за фотография SYNTHESIS.

“Правенето на любов, ако е искрено, е едно от най-хубавите неща, които Сатаната е сложил в ябълката, която е дал на змията, за да я даде на Ева. Най-хубавото обаче е правенето на джаз. “ Кърт Вонегът

“В джаза!” е обяснение в любов. Класически черно-бели портрети, запечатани върху класическия “лайка формат”, 35мм филм. Изпълнители, които пишат историята на джаза. Чик Кърия, Бети Картър, Пако де Лусия и Джон Скофилд, Еди Харис, Джон Маклафлин… Кадри, уловени по време на концерти през 90-те, в първите години след като “джаз” престава да е в списъка със забранени думи в България.

“Хората ги посещаваха еуфорично. Големият свят дойде при нас. Гледахме го като деца – с големи ококорени очи… да гледаш на живо такива изпълнители за нас до скоро бе само мечта.”

Съживени от архивите, фотографиите на Калин Руйчев събират в едно любовта му към филмовата фотография, портрета и джаза.

“Любовта ми към музиката и фотографията някак логично ме отведе до работата за музикалните издания у нас по това време. В продължение на години имах шанса да снимам и слушам забележителни музиканти от първия ред или “от оркестрината”, както се казва. Беше невероятно! С голямо удоволствие изтупах от прахоляка на архива няколко кадъра от чудесните концерти от това време, които да споделя с любителите на музиката и фотографията.”

За автора: Калин Руйчев е роден в София през 1968г. Внук на двама фотографи, от дете с интерес наблюдава техните професионални занимания и някак логично и неусетно сам започва да снима. От 1991г. работи за различни периодични български издания: вестник "Ритъм", списанията "Егоист", "Метрополис", "Ева".
В последните години работи на свободна практика и сътрудничи на различни издания, сред които "Ева", "Амика", "Харпарс базар" и др.

Откриването на изложбата ще бъде на 8 септември (вторник) от 19.00 часа в присъствието на автора.

Изложбата може да видите до 6 октомври в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център.

Сподели в: