В Деня на усмивката – стрийт и артакция срещу езика на омразата

На 7 октомври, петък, е Световният ден на усмивката. По този повод екипът на сдружение "Маргиналия" организира стрийт артакция срещу събитието на омразата. Събитето е част от проекта „Смях срещу омразата“ и се провежда в сътрудничество с три столични училища  (23-то СУ, 51-во СУ и 134–то СУ) и с екип на Младежки център „Кръг“.

Тя ще започне в 10:00 часа на ъгъла на булевард  „Витоша“ и ул. „Солунска“. Младежите от трите училища ще отбележат деня с архитектура от текстил, инсталации от хартия, музика, рисувани текстове, плакати и колажи, определяйки улицата като „работно поле”. За тях улицата подходящо място за противопоставяне на езика на омразата чрез усмивка, колкото и горчива да е понякога тя, защото смехът и сатирата са вероятно най-действените „оръжия“ срещу „езика на омразата“, който трови и разрушава мирното съжителство между хората.

Както казва Чудомир, „народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се и ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е “сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго, освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване”, се казва в прессъобщението на „Маргиналия“ по повод на събитието.

Още за Световния ден на усмивката:
По традиция този ден се чества по света в първия петък на октомври от 1999 г. насам. Смята се, че негов основател е американският график Харви Бол, авторът на много популярното днес жълто личице „смайли“.

Сподели в: