"В два профила" – изложба-живопис на Веселин Чакъров във Варна

Откриване : 08 август /четвъртък/, 18.30 ч.,
галерия „Актив Арт”, Варна, ул. Дунав 5

Изложбата ще продължи: 08-29 август 2013 г.

Постмодерността като понятие за обобщена културна ситуация се случва по силата на деконструкцията, отрицанието, делегитимацията и антитезата като всяко художествено течение се разграничава от предходните и се манифестира като единствено възможното, с малки компромиси, допускащо близките до себе си. Промяна на това културно поведение се наблюдава в последните десетилетия и тя е ориентирана към повече синтез и синкретизъм, т.е работа на един автор едновременно в няколко вече утвърдени стила и се мисли като различни модуси и художествени инвенции на една и съща творческа личност.

Израз на тази линия считаме изложбата “В два профила” на Веселин Чакъров. Включваща около тридесет и пет маслени картини, представя два художествени стила – реализъм и модерна живопис. Това, което като постулати би звучало така : “Накратко : невероятно е винаги красиво … всъщност нищо друго, освен невероятното, не е красиво” (Андре Бретон) и “реалното е единствено красиво” (Курбе) се примиряват взаимно и си отстъпват правата върху естетическата истина в пространството на експозицията.

Доминиращият жанр е пейзажът. Сюжетите са брегове, скали, лодки, гори, реки, пътеки. Композициите са подчинени на академичните правила , ориенрани към традицията на „Новия реализъм”, при който образите получават своята достоверност, но и авторска интерпретация.

В модерните пейзажи и няколкото композиции домират експресивни цветове – жълто, оранжево, червено и синьо, плоски цветни повърхноси, нагънати линни и деформации във времево-пространствения контюинитет. На пространството му е отнета триизмерността, а времето сякаш е лишено от своята протяжност и е концетрирано в статичността на един-единствен миг. Ритмичното аранжиране на линия и цвят върху плоскостта на платното създават усещане за декоративност и внушение за монументалност в кавалетна форма. Пустинни пясъци, пирамиди, Сфинксът, морета, облаци и лодки са художествени фикции, които публиката ще има възможност да види, претворени във фовистичен маниер.

За автора : Веселин Чакъров е роден във Варна през 1972 година
Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”- факултет "Изобразителни изкуства",специалност живопис при проф. Александър Терзиев.

По-важни самостоятелни изложби :
1993 – изложба-живопис и рисунки, градска библиотека "Пенчо Славейков", Варна
1999 – изложба графика-малък формат, галерия "Буларт", Варна
2002 –   изложба живопис,  галерия”Артея”, Варна
2003  –  изложба живопис – град Каварна
2003  – участие в Международна изложба графика малък формат – галерия Леседра, София
2006г.- изложба живопис – ГХГ”Борис Георгиев”, Варна
2010г.- изложба живопис”Големият бряг”(морски пейзажи), галерия "От-то", Варна
2010-изложба живопис”6 Варненски художници” -ГХГ”Борис Георгиев”, Варна
 
Участия : Международното биенале на малкия формат – през 2000 г. в Канада и през 2001 и 2003 г. – във Варна; в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово.
През 2007/8 г. участва в комикс поредиците на издателство EECComics „Царете на България” и „Българските войводи” с пет книжки – над 120 страници молив и туш. През 2010 г. е едно от имената в международната изложба на екслибриса в Истанбул, Турция, а по-късно и на Осмия комикс фестивал в Белград, Сърбия. През 2012 г. рисува илюстрации към поредицата „Бележити българи”, изд. „Илюстрована библиотека”, съвместно с в-к „24 часа”. 2011 г.- участие в изложбата”Лични Морско-образователни документи(1881-1946г.):
портрети на: контраадмирал Иван Вариклечков, на инж.механик П.Машнин-първи началник на ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров”, на А.Надейн-пети началник на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", галерия "От-То", Варна. 2011 г. – участие в 16-тото Международно биенале на графиката, Варна

Това е втророто представяне на автора в галерия „Актив Арт” след изложбата „Цветовете на морето” през 2012 г.

Сподели в: