В Бургас бяха връчени престижните литературни награди "Пегас"

На тържествена церемония вчера (2 декември) в Заседателната зала на Община Бургас бяха връчени годишните литературни награди „Пегас” за 2007 и 2008 година. На награждаването присъстваха кметът на Община Бургас Димитър Николов, заместник – кметът по образование и култура Йорданка Ананиева и много бургаски писатели и поети.

Наградата за проза за 2007 година – плакет "Петко Росен" получи Добрина Топалова за книгата си „Явлението Петя Дубарова”, а плакетът "Христо Фотев" за поезия бе връчен на Стоянка Грудова за „Молитвениче. Стихове за деца”.

За отминаващата 2008 година за проза бяха отличени посмъртно Петьо Пейчев за книгата "Разкази за съдбата" с плакет "Пегас" и Марина Гочева с плакет "Петко Росен" за творбите "Морска сол" и "Защо в кукления театър магарето е синьо". Плакет "Христо Фотев" получи поетесата Милка Стоева за стихосбирката "Приближаване на пейзажа".

Голямата награда за цялостно творчество – пластиката "Златен пегас" бе присъдена посмъртно на Николай Искъров и бе връчена на неговия син.

Кметът Димитър Николов поднесе лично отличията на наградените творци, след което поздрави всички писатели и поети и обяви, че те създават самочувствието на града.

Бургаските творци благодариха на кмета и на Община Бургас за подкрепата, която оказват в развитието на съвременната литература.

* * *

Връчиха наградите в литературния конкурс "Южна пролет"

Сподели в: