,,В безопасност ли е детето ви в интернет?" от Памела Уитби

Живеем във време, в което дигиталният свят се развива с невъобразими темпове. И ако в близкото минало детството преминаваше в игри с приятели навън, съвременните деца прекарват голяма част от времето си пред компютъра. Mакар да са пред очите на родителите, децата невинаги са защитени – виртуалният свят далеч не е безопасно място. Днес майките и бащите са изправени пред отговорността да поставят граници и да напътстват децата си в мрежата. Затова е необходимо да знаят какво прави тяхното хлапе в интернет, до каква информация има достъп, как използва социалните мрежи, чатовете и блоговете.

Развиващите се букваллно пред очите ни технологии са мощно средство, което променя облика на образованието, бизнеса и обществото. Пряко засегнати от тези промени са подрастващите; възрастта, на която децата започват да ползват интернет, пада значително през последните години. Правят ли достатъчно родителите, за да ги защитят? „В безопасност ли е дето ви в интернет?“, ИК „Изток-Запад“ на Памела Уитби дава отговор на родителските страхове, свързани с онлайн пространството на ясен и разбираем език. Авторката разкрива какви заплахи дебнат младите в мрежата; що е кибертормозът и киберагресията; що е то кражба на идентичност; доколко ограничен е достъпът до страници с неподходящо съдържание, събирането на лични данни, онлайн измамата, разговорите с неподходящи и опасни хора. В ценното ръководство са разгледани и вредите, които могат да бъдат нанесени върху физическото и емоционалното здраве на децата. Наред с това родителите могат да получат полезни указания за безопасност, които на практика да им помогнат да защитят подрастващите потребители на интернет. Книгата съдържа и речник с най-използваните термини в онлайн пространството. Откъс от книгата прочетете тук.

Памела Уитби подчертава, че въпреки влиянието на училището и социалната среда, водеща си остава ролята на семейството: „Когато става въпрос за предаване на посланието за безопасността в интернет, родителите играят главната роля. Може невинаги да изглежда така, но децата действително възприемат това, което родителите им говорят.“

Книгата дава изчерпателна информация за кибер пространството, помага на родителите да създадат дигитална грамотност у децата, основаваща се на практически съвети и взаимно доверие.

Уитби е британски независим журналист. Сътрудничила на водещи медии като Би Би Си и „Обзървър“, широката сфера на интересите й се простира от политическата сцена до колоритните пътешествия в различни краища на света. Настоящото издание е плод на обширните й проучвания сред децата, техните родители, различни институции и личности, свързани с проблема.

Прочетете още:
„Разговор с непознат“ от Ън Хикьон
„Ако ви се плаче, излезте навън“ от Кели Кътроун

Сподели в: