Въпросът не е как се влиза в Аркадия, а дали се излиза от нея

Добре дошли в Аркадия – мястото, в което литературната измислица се преплита с науката.

Годината е 1960-а. Хенри Литън е професор в Оксфорд, който живее сам с котката си в огромна прашна къща. Той посвещава цялото си време на писането на история, в която да сътвори съвършено функциониращо общество. Но възможно ли е такова общество да съществува изобщо? Роузи, 15-годишното момиче, което отива веднъж седмично да храни котката му, е на път да разбере отговора на този въпрос. Един ден тя попада в мазето на професора, където случайно открива портал към друг свят. Свят с други правила и граници.

Няколко столетия напред в бъдещето една жена развива теория за разрушаването на границите. Анджела Миърсънсъздава машина на времето, която трябва да защити от онези, които желаят да й я отнемат в името на корпоративни и подмолни идеи. Единственият път, който тя може да поеме, за да скрие себе си и изобретението си, е назад. Назад към 1937-ма година и Оксфорд и компанията на професор Литън.

И Литън, и Анджела имат своя представа за конструкцията на съвършения свят. И Литън, и Анжела мислят, че са го създали или че поне са намерили пътя към него. Кой от двамата е прав?

Въпросът не е как се влиза в Аркадия, а дали се излиза от нея.

Очаквайте романът „Аркадия“ – най-новата книга на изд. Orange Books, през декември 2016 г.

* * *
Иън Пиърс е английски изкуствовед, журналист, писател и доктор по философия. Роден е на 1-ви януари 1955 година в Ковънтри. Преди да започне активната си писателка дейност той е журналист на BBC и кореспондент на Ройтерс в Италия, Франция и САЩ. Първият му голям литературен успех идва през 1997 година с романа „An Instance of the Fingerpost“. За Пиърс са характерни експериментите с езика и формата на повествованието.

„Аркадия“ е най-новата книга на Иън Пиърс. Тя излиза в Англия през 2015-а година. Първоначалният замисъл на Пиърс е „Аркадия“  да се появио под формата на приложение за Iphone. Тъй като в романа се преплитат няколко сюжетни линии под формата на паралелни реалности, потребителят на приложението може да избира от кой свят да започне четенето и как да го завърши.
Впоследствие хартиената версия на „Аркадия“ става по-популярна и се превръща в един от най-мащабните и амбициозни романи на 2015-а година.

Сподели в: