"Вълчият тотем" – филм на Жан-Жак Ано

В първия ден на 2016 година по кината тръгва приключенската драма на многократно награждавания режисьор Жан-Жак Ано – "Вълчият тотем". Филмът е коопродукция на Китай и Франция, адаптиран по едноименния роман на Джианг Ронг. Участват актьорите Уилям Фен, Шон До, Ба Сен Чжа Бу, Анкхням Рачааи др.

„Вълчият тотем“ /Wolf Totem /Chinese: 狼图腾 /френски: Le Dernier Loup е драматичен приключенски филм на китайски език. Режисьор на китайско-френската копродукция емногократно награждавания Жан-Жак Ано, който след  „Седем години в Тибет“, „Мечката“ и „Двама братя“ се завръща с „Вълчият тотем“ – най-новото муграндиозно приключениев сърцето на природата.

The Beijing Forbidden City Film Corporation първоначално искали да наемат китайски режисьор, но снимките на хора с истински вълци се считат за твърде трудни. Наемат френския режисьор Ано, чийто филм „Седем години в Тибет“ (1997) е забранен в Китай, лична забрана е имало и за него, но тя е вдигната, когато е нает за режисирането на филма. Жан-Жак Ано, който е работил с животни по други филми, заедно с канадски треньор обучава дузина вълци и кученца няколко години. Ано заснема „Вълчият тотем“ за повече от година с бюджет от $40 милиона във Вътрешна Монголия, където се развива действието и на бестселъра на Джианг Ронг.

През 1967 г. Културната революция в Китай е в разгара си. Студентът Чън Джън от Пекин е изпратен във Вътрешна Монголия, за да учи номадско племе от овчари да четат и пишат на китайски. Но Чън има много да учи – за съществуването в тази безкрайна, груба и удивително красива пустиня, за общността, свобода и отговорността, както и за най-страховитото и почитано съществото на степите – вълкът.

Изкушен от сложната и почти мистична връзка между тези свещени същества и пастирите, очарован от тяхното лукавство, силата им, тяхната свирепа красота, той улавя вълче и се опитвада го укроти.Нарастващата връзка междучовек и животно, както и древния начин на живот на племето омайват Чън. Но регионът е застрашен, когато Партията решава да премахне всички вълци от региона и на всяка цена.

Чън тайно спасява малкото вълче и вместо той да учиместните, самият Чън трупа повече познание благодарение на тях и на общуването си със свещенните животни – вълците.

Още за творечския екип:
Режисьор: Жан-Жак Ано, Сценарий: Жан-Жак Ано, Ален Годард, Джон Коли, Лу Уей, Оператор: Жан-Мари Дружу, Монтаж: Рейналд Бертран, Музика: Джеймс Хорнър, Специални визулани ефекти: Кристиан Ражу, Продуцент:Бил Конг, Жан-ЖакАно, Ксавие Кастано, Ла Пейкан
Времетраене 121 минути
Продукция наChina Films Co., Reperage
Световен разпространител: Wild Bunch
Разпространител за България: България филм вижън
Световна премиера: 19.02.2015

Сподели в: