Вълко Гайдаров открива изложба в Стара Загора

На 26 март /сряда/ от 18,00 ч. в Художествена галерия Стара Загора се открива изложба на именития български художник Вълко Гайдаров.

Вълко Димитров Гайдаров е роден в Девин на 27 януари 1937 г.
Учи в Художествената академия в София в класа на проф. Ненко Балкански. Завършва през 1964 г. През същата година става директор на току-що основаната Художествена галерия – Смолян.
От 1971 г. Вълко Гайдаров е член на Съюза на българските художници.
Негови творби са притежание на НХГ – София, ХГ – Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Кюстендил, Смолян и др., както и на частни колекции в Англия, Холандия, Кипър, САЩ, Япония, Германия и др.

Участва в много национални и регионални изложби в България и представителни изложби на българското изкуство в Чехословакия (1974), Полша (1975), Германия (1985), Англия (1990), Гърция (1990), VI Международен панаир на изкуството – Лондон (1991), Изложба на съвременна българска живопис, Испания (1992), 50 български художници, Токио (1993) и др.
« … Вълко Гайдаров владее техниката на акварела, знае възможностите и ги използва с лекотата на майстор, за когото те са средство за отдаване на онази страст, в която от хаоса се ражда хармония. Неговите творби не са документални спомени за срещи с красивата природа, а търсене на магията, с която тя го е привлякла. Те са живописна римика на чувствата, на музиката и поезията, на онова, което поглъщаш със сетивата си, а любовта го е превърнала в ефир. Да намериш видимия образ на невидимото, да уловиш трептенето на въздуха, топлината на слънцето, влагата; да откриеш в прилива на багрите онова, за което сърцето ти е трепнало и е поискало да го задържиш завинаги.
Акварелите на Вълко Гайдаров са прекрасна илюстрация на дефиницията на Бодлер: "Пезажът – това е въображение." Те разкриват не само една богата душевност, освободена от описанието на чувствата, а и дарованието да се превърне този вътрешен свят в страстна алегория на красотата, която той посвещава на хората.» Д-р Марин Добрев – изкуствовед, директор на Художествена галерия-Стара Загора

Повече за художника, неговото творчество и отзиви – на сайтовете http://art.domino.bg/artists.php?artID=201
http://www.avestaart.com/pictures.php?artist_id=5

Сподели в: