Възпоменателна поетична вечер посветена на Малина Томова – поетеса, сценарист, преводач и издател

21 януари 2013 г., 18.00 ч.,

Полски институт в София, ул. Веслец 12, вход с покани

Тържествено връчване на Почетното отличие на Министъра на външните работи на Република Полша „BENE MERITO” на Малина Томова (посмъртно) за дейността й по укрепване позициите на Полша на международната арена.

На 21 януари, когато Малина Томова щеше да празнува рождения си ден, Полският институт в София кани приятелите, колегите и любителите на нейната поезия да присъстват на тържеството за връчване на отличието на семейството й и на възпоменателна поетична вечер.

Престижната Почетна награда „BENE MERITO” (лат. добре заслужена, справедлива награда) е полско гражданско отличие, присъждано от министъра на външните работи на Република Полша от 2009 г.

Maлина Tомова – (1950-2011) българска поетеса, журналист, зам.-главен редактор на литературния седмичник „Литературен вестник”, директор на издателство „Стигмати“, преподавател по кинодраматургия в Югозападния университет в Благоевград, вдъхновен строител на духовни мостове между полската и българската култура. Автор на четири стихосбирки, сценарист на игралния филм „Гори, гори, огънче”. Стиховете й са преведени на английски, испански, руски и унгарски език.

По инициатива на Малина Томова през 1991 г. започва да излиза престижниото седмично литературно издание „Литературен вестник”, единственото българско независимо издание, посветено на българската литература и култура и на културата и литературата на Централна и Югоизточна Европа. От началото на своето съществуване, благодарение на инициативата и ангажираността на Малина Томова, вестникът редовно помества статии, посветени на най-новите тенденции в полската литература и култура, представя полски автори и творчеството им, в т.ч. Збигнев Херберт, Чеслав Милош, Ришард Капушчински, Анджей Сташук, Oлга Токарчук, Ришард Криницки и Ева Липска, подготвя специални издания, изцяло посветени на явления в полската литература и полски автори.

Mалина Toмова с огромна енергия и всеотдайност работи за разпространението на полската литература и култура в България, приобщавайки младите поколения поети към търсенията на полските творци, и си спечели признанието и уважението на Полския институт в София.

Сподели в: