Второ международно изложение за денс музика

България стана част от световната музикална карта с второто издание на SEEME /South-East European Music Event
29-ти май 2006, София/

По време на трите дни на провеждането на SEEME световни и местни професионалисти от света на електронната музика споделиха и направиха проекти за успешния музикален бизнес.

От 17-ти до 19-ти май в София се проведе второто международно изложение за денс музика в региона – SEEME /South-East European Music Event/. По този начин се създаде традиция в региона да се провежда събитие, което върви по стъпките на себеподобни от световната практика – Miami Winter Music Conference, MIDEM Cannes, Sonar Barcelona и Amsterdam Music Event.

След успеха на миналогодишното издание, SEEME 2007 си постави нови цели като неговото откриване бе с Кръгла маса, на която представители на Министерство на културата както и световни и местни музикални професионалисти обсъждаха темите за нелегалния даунлоуд, интелектуалната собственост, правата на музикалните продуценти, изпълнители и автори. Гости на дискусията бяха г-н Георги Дамянов – Директор на Дирекция “Авторско право и сродните му права” на Министерство на културата, г-жа Антонина Бонева – Директор на Дирекция “Музика и танц” към Министерство на културата и проф. Пламен Джуров – Български композитор и диригент, професор в Национална музикална академия “Панчо Владигеров”, председател на Фондация “Международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” и професионалистите от музикалната денс индустрия – Keith Thompson, САЩ, Georgie Porgie, САЩ, Peter Harris, Великобритания, Lara Van Bruggen, Холандия, Richard Zijlma, Холандия, Hector Romero, САЩ, които обсъдиха проблема за нелегалния даунлоуд в България и Румъния.

В концепцията на SEEME са заложени три основни компонента – конференция, изложение и фестивал, като целта е да се обхванат основните аспекти в областта на денс индустрията.

“Денс музика: минало, настояще и бъдеще”, “Бъдещето на денс музиката в Югоизточна Европа”, “Как да пробием на международния пазар”, “Дигиталният свят и музикалната индустрия?” и “Музика и търговски марки – да създадем взаимно изгодно партньорство!” са само част от 20-те работни семинара, представени в конферентната програма на SEEME, провела се по традиция под покрива на Централния Военен клуб в София.

Тазгодишната конференция се отличи с участието не само на световни професионалисти, но и на представители от музикалната индустрия в Източна Европа. Младите артисти и любители на денс музиката пък имаха невероятния шанс да споделят опита на изтъкнати международни музикални експерти като Pete Harris – основател на Kickin’ Music, Lara van Bruggen основател на холандската букинг агенция MD Independent Bookings, Charles Ward – основател и бизнес мениджър на DJ Magazine, Hector Romero – ди джей и собственик на Saw recordings, Georgie Porgie – артист и продуцент на американската Music Plant Group, а от своя страна артисти като Dan Tait, Philipp Jung, Jimmy van M, Parham Shafti проведоха семинари и дискусии, обхващайки основния диапазон от теми, свързани с маркетинга, спонсорството, организацията на музикални събития и продуцирането на музика, като по този начин представиха, както теоретичната, така и практическата част на музикалната индустрия. За да говорят за лицензирането и за успешните търговски марки пристигнаха специално легендарните Ministry of sound- Katerina Andonov и Jenni Cochrane.

През трите дни на SEEME посетителите на Изложението, провело се в балната зала на Военния клуб, имаха възможност да разгледат щандовете на различни компании, свързани с музикалната индустрия като Apple center, Dynacord, Virtual events, Red Bul и др. Специално за SEEME Apple Center Sofia представи иновативни продукти на Apple Computer Inc. със специални отстъпки от цената на моделите iPod, MacBookPro, PowerMac G5 и Logic софтуер за участниците в SEEME. Мобилните телекомуникации бяха представени от vivatel, a цялата сграда на Военния клуб бе снабдена с безжичен ADSL интернет достъп на БТК. Изложението даде възможност и за промотиране на музикални лейбъли, какъвто беше италианският MEI, за изграждане на дълготрайни връзки с други фестивали в региона като EXIТ festival в Сърбия, Нови Сад. Изложбената зала предостави и уникална възможност на млади таланти да участват в първия кастинг за го-го танцьорки на Amnesia Ibiza под звуците на младия изпълнител DJ Lion (Сърбия). Кулминационен момент бе последната вечер на изложението, когато секси манекени представиха атрактивни облекла на Totally erected в нетрадиционно модно ревю.

В продължение на 3 вечери парти център “4км” бе домакин на всеизвестни ди джеи, които разтърсиха феновете на денс музиката по време на фестивалната част на SEEME. С трите си зали актуалното заведение предостави възможност на публиката да се срещне с различни стилове и течения, да даде сцена на смелите нови таланти, създаващи модерна музика с уникални качества, свежи идеи и желание за експерименти. По времето на трите фестивални вечери феновете имаха възможност да слушат различни стилове в електронната музика, а сред изпълнителите бяха – Satoshi Tomiie и Hector Romero, Lucien Foort, Laidback Luke, резидентът на клуб Amnesia – Les Schmitz, M.A.N.D.Y. /Philip/, Danny Freakazoid, Chris Bailey още много световно известни изпълнители. В последната вечер невероятната Lottie от Ministry of Sound и Fergie буквално взривиха залите на “4км” със завалсяващите си сетове.


Сподели в: