Второ издание на ¡Olé Festival!

Институт Сервантес има удоволствието да представи второто издание на фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival! – Чуй думите, почувствай музиката“. Бихме искали да запознаем българската публика с едни от най-новите предложения на испанската и латиноамериканска сцена: от фламенкото до латино ритмите. Тази година съчетаваме концертите от фестивала с филми, посветени на музиката. Eто и предложенията ни:

КОНЦЕРТИ (Sofia Live Club)

– Концерт на ХОРХЕ ПАРДО КВИНТЕТ. 20 септ. 20:00ч.
Голямото име в тазгодишния Втори !Olé Festival! е саксофонистът и флейтист Хорхе Пардо, който ще свири със своя квинтет (китара, клавишни, бас, ударни и перкусия). Пардо ще представи най-новия си проект “Djinn” – груув, традиционно фламенко, импровизации и електроника – картина за свободата на джаза, чувственото фламенко, в която се сливат цветове и форми и се превръщат в атрактивна градска съвременна музика.

– Концерт на МАРИЯ АРНАЛ и МАРСЕЛ БАЖЕС. 18 окт. 20:00ч.
Превърналите се в автентичното откритие на 2016 г. в Испания Мария Арнал и Марсел Бажес ще представят своя албум “45 cerebros y 1 corazón” на 18 октомври в София Лайв Клуб. Мария Арнал и Марсел Бажес записват своя дебютен проект “45 cerebros y 1 corazón” за лейбъла Fina Estampa и веднага се превръщат в откритието на 2017 г. Албумът печели престижни награди като Premi Ciutat de Barcelona de Música и е избран за предпочитана творба от читателите на Time Out. Талантливата вокалистка и забалежителният китарист са от Каталуния и продължават линията на представяне на популярната музика по възможно най-добрия начин, като създават свои песни с мотиви от запазени архивни автентични записи от целия Иберийски полуостров.

– Концерт на ХОСЕМИ КАРМОНА и ХАВИЕР КОЛИНА. 26 окт. 20:00ч..
Хосеми Кармона (китара) и Хавиер Колина (контрабас) представят пред българска публика „De cerca“ (От близо) – най-новият им албум на дуото. Иключителни индивидуалисти като артисти, двамата музиканти развиват дълбок музикален диалог. Албумът обхваща известна традиционна музика и собствени композиции на Хосеми. Стилистично богатство от фламенко, джаз и латиноамерикански ритми.

Вижте всички концерти тук. 

ФИЛМИ

– ФЛАМЕНКО, ФЛАМЕНКО (Испания, 2010). 90′. Карлос Саура.
Вторник, 10 октомври, 18:30h. Пространство Сервантес.
Неделя, 17 септември, 16:00h. Дом на киното.

– ЛА ЧАНА (Испания, Исландия, САЩ, 2016). 83′. Лусия Стойевич.
Неделя, 24 септември 16:00h. Дом на киното.

– САКРОМОНТЕ. МЪДРЕЦИТЕ НА ПЛЕМЕТО (Испания, 2011). 94′ Чус Гутиерес. .
Вторник, 17 октомври, 18.30h. Пространство Сервантес.
Неделя, 1 октомври, 16:00h. Дом на киното.

– ЧИКО И РИТА (Испания, 2010). 93′. Фернандо Труеба и Хавиер Марискал.
Вторник, 3 октомври, 18:30h. Пространство Сервантес.
Неделя, 8 октомври, 16:00h. Дом на киното.

Дом на киното: билети на касата. 
Институт Сервантес (Пространство Сервантес): свободен вход с покани до запълване на залата. 

Сподели в: