Второ издание на Панаир на младите в Младежкия театър от 1 до 6 октомври

Вторият Панаир на младите е своеобразно проявление на Програма „Младите в Младежкия”. След първото успешно издание на Панаира през периода 25-30 септември 2007, второто има амбицията да разшири параметрите си на работа – ако през миналата година предмет на показ бяха театрални проекти, то тази към тях се добяват и проекти на представители на други изпълнителски, визуални и аудио-визуални изкуства – кино, музика, фотография и т.н. Разликата на този форум от други, предназначени за изява на младите е, че от тази година и в бъдеще програмата ще се ръководи и от определено мото. Тази година то е „класиката е модерна”. В областта на театралните предложения ще се видят заглавия на дебютанти, които интерпретират по съвременен начин произведения, попадащи под класификацията Класически-като ориентир за крайна граница поставяме драмата на абсурдистите, т.е. програмата включва произведения от древността до 50-те години на 20 век. Благодарение на мотото, програмата придобива по-синтезиран и концентриран вид, а и артистичните предложения притежават специфичен, отличителен център. Целта на изданието е отново в началото на театралния сезон, Младежки театър да се превърне в остров на младите творци, които имат възможност за изява. От друга страна се очаква и повишаване на зрителския интерес, на младежката публика, към която основно е насочена продукцията на театъра. Намерението ни е все по-често проектите, които излизат от инициативите на театъра да са осъществени и предназначени за младите – така екипът на Младежки театър се вписва в историята на театралната институция, създадена с цел да провокира възприятията на младото поколение.

1 октомври 2008
Шествие-пърформънс пред пространството на Младежки театър –  18.15 ч.

„Говорещият град” е пърформънс в градска среда, част от проекта „Какво говори градът”, направен от събрания материал при процес на проучване и изследване. Най-характерните теми от разговорите и ситуациите са базата на „драматургията”. Всеки изпълнител сам избира и извежда линията на образ си.
Пърформънсът и поведението на актьорите е базирано на анализа на разговорите и градската звукова среда. Първият арт продукт по проекта са две радио емисии, които дават времето, ролите и драматургията на пърформънса. Слушайки и наблядавайки звуците и как се случват разговорите създаваме история на случките и мотивацията на персонажите. Дистанцирайки се от конкретната свързаност на звука и поведението в тяхната цялост, разгледахме една друга страна от неорганизираните, но свързани за нас звуци и разговори от говорещия град. С този акт допълваме със смисъл и значение “говоренето” като естествен човешки израз.

Камерна сцена 1 октомври – 19.00
Без съмнение – три едноактни пиеси от Жорж Фейдо

Френският драматург Жорж Фейдо(1862 – 1921) е известен с множеството си комедии. Както обикновено, навремето критиците отминават творбите му, смятайки ги за несериозни. Затова пък сега, времето му отвръща, поставяйки го сред  добрите драматурзи.Някои дори го определят като “Бах на фарса”. Пиесите му са обявени за предшественици на сюрреалистичния театър, на театъра “дада” и на театъра на абсурда, като и днес постоянно се появяват все нови постановки."Без съмнение" включва първите две цялостни пиеси на Фейдо.“През прозореца” е написана, когато драматургът е бил на 20 години. Главният герой е Хектор, който остава без красива и ужасно ревнива съпруга. Един ден на вратата му звънва странна жена.“Любов и пиано” (1893 г.) е първата му професионално поставена пиеса. В нея Фейдо обяснява как може да се пробие в столицата. Първото условие е да сте добре сложен младеж от провинцията, който открива адреса на известна актриса.Тя със сигурност страшно ще си падне по вас. Ако пък сте младо момиче от богато семейство и бързо искате да се прочуете, трябва да вземате уроци при известен професор, като внимавате цената да не е прекалено висока. И в двата случая е важно адресите и имената да са много точни защото иначе стават големи грешки и обърквания.В третата пиеса – „Нашият годеник“ – историята се върти около младата вдовица Хенриета, която се надява на предложение за брак от мосю Де Нериз.

Откриване на изложба от фотографии „Надписъ" с автор Йосиф Аструков 20.00  пред Камерна Сцена
Йосиф Аструков е роден през 1978 г. в София. Завършва II Английска гимназия, а през 2002 г. – медицинска физика в СУ "Св. Климент Охридски”. През същата година е приет в първия експериментален клас по драматургия в НАТФИЗ. В края на първия семестър напуска и впоследствие е приет в специалност филмова и телевизионна режисура, която завършва през 2007 г. През 2003 г. издава сборник от къси разкази "Вакуум” под псевдонима "hose”. Има няколко авторски късометражни филма, публикувал е материали във в. "Култура”. Работил е като асистент и е подготвял каскади за филмови и рекламни продукции. Бил е фотограф за сп. “Общество и Право”, редактор на сп. “Еврейски месец”, преподавал е компютри на деца с церебрална парализа към дружество “Знание”, работил е в Института за космически изследвания на БАН. Най-важното нещо според автора е мотивацията, с която хората творят

2 октомври – 19.00
Смъртта и дяволът” от Франк Ведекинг
„Една жена чака за среща в публичен дом, където трябва да се намира нейната 17-годишна прислужница – проститука. Вместо момичето, на срещата пристига собственикът на публичния дом, който разбива представите на своята гостенка за любовта, брака и собственото й съществуване; не след дълго тя разкрива привличането си към „сводника” и го моли да се ожени за нея. В хода на действието персонажите се сбълскват с проститутката, нейният клиент, молби за насилие и смъртни копнежи. „Смъртта и Дяволът” е елегантна история за изкушението и обвинението в живота, тъкмо преди да е приключил”.

3 октомври – 19.00
Антигона” от Софокъл
Проектът „Антигона” осъществява връзка между  театралните поколения в преосмисляне на класика -негов ръководител е един от театралните ни доайени проф. Надежда Сейкова. Спектакълът „Антигона” се опитва да разруши представите на модерния човек за себеизява  в наложени клишета и да обърне погледа му към непреходните човешки и културни ценности. Със средствата на  живия театър, музиката, танца младият зрител може да напусне клишетата на медиите,  ИНТЕРНЕТ и телевизионния модел на поп-културата. Така  се провокира у  младия зрител  формиране на собствен свят на въображение, рефлекс и лична позиция.

4 октомври – 19.00
Свилен Димитров представя: „Въздушен ас” – анимация
“Има само три необходими неща, за да полетиш: Мечта, Упорство, и да бъдеш жаба!” – това изречение описва най-точно и сюжета на филма

Чавдар Чернев Представя:
Клаустрофобия”- 4мин
Момиче и момче пътуват в асансьора на представите и очакванията си. Но къде отиват. Нагоре? Или надолу?

Йосиф Аструков представя:
Ние”- 4 мин
Невероятно е колко много можем да побългарим едно малко автобусче.

5 октомври – 19.00

Къци Вапцаров представя:
Добри дошли на Земята" – 30 мин.
Един мъж напуска света след смъртта си, но попада на атрактивна служителка от отвъдния свят, която го успокоява, че нищо страшно не се е случило и дори решава да му устрои изпитание, чрез което да провери вярата и отношението му към отвъдното. Резултатът от теста-завръщане на Земята. Главният герой прави избор да живее в определена държава и да приеме съответна нова професия. Естествено нашият герой трябва да направи избор и на новите си родители. Накратко животът продължава…

Нешка Караджинска представя:
Има ли смисъл, като няма значение!? И.М.Е. в контекста на едно събитие”
Документален филм за младия творец и пърформанса-29 мин.

Академия за телевизионни, филмови и интернет комуникации представя:
Първи стъпки през новия живот
Чудото живот е една от най- невероятните мистерии на Природата. Но всъщност как се случва Животът?-24 мин

Кино група "Чудак" представя:

Носителят на светлината” – фентъзи
В приказен свят се случват съвсем не приказни неща. Един мъж жадува да бъде безсмъртен и да властва над света, налагайки своята представа за реалност с цената на всичко. Името му е Норуас. А неговият едничък шанс да постигне мечтите си е Носителят на светлина… 30 мин.

6 октомври – 19.00
Театър "Окаста"
Орфей и Евредика
Великият Орфей, който с музиката си укротявал диви зверове и карал ветровете да спрат да духат, се влюбил в прекрасната Евридика. Забравил да принася жертви на своя бог Дионисий и той го наказал, като убил неговата любима. Безграничната любов на Орфей го накарала да слезе в мрачното царство на сенките и да измоли от боговете да върнат Евридика на Земята…Тази история се повтаря непрекъснато през вековете. Любовта кара хората да стават все по добри и да жертват дори и собствения си живот заради нея. Всяко поколение разказва своя история за любовта. Създателите на този кабаретен спектакъл се опитват да разкажат историята на Орфей през погледа на днешните млади хора. В изключително динамична атмосфера се преплита древния мит със съвременни танци, пред очите ни оживяват герои от древността и нашето съвремие. Спектакълът е изграден върху музика на Васил Генев и вплита органично в събе си съвременни аранжименти на на Кристоф Вилибалд Глук. Основната музикална тема е на звездите на Евровизия – Стоян и Елица.
Въпреки сериозната тема, представлението е изградено с много чувство за хумор и импровизация на принципа на кабарето, където актьорите говорят, пеят и танцуват. Зрителят ще може  да се потопи почти в дискотечна атмосфера с танците на Таня Жоакимсман под вещото ръководство на режисьора проф. Александър Илиев.

Сподели в: