Второ издание на дните на канадската култура „София среща Отава”

   Основната идея зад провеждането на Дните на канадската култура e запознаването на българската публика с достиженията на канадската култура в различните области на изкуството. Образът на Канада като държава в България (а и в целия регион) е доста еднопластов. Канада се възприема като страна за емиграция, страна с огромна територия и красива природа. Много от представителите на канадската интелигенция, и особено на тези от областта на шоубизнеса, се възприемат общо като „североамерикански”. Спецификата на канадската култура, нейното формиране и многоцветност има да извърви дълъг път, за да бъде истински и добре позната в България.

   Добре посетените прожекции на канадските документални филми, показани в рамките  на първото издание на фестивала (въпреки, че бяха без превод) е показателен за интереса и на по-широката българска публика към различните аспекти на живота в Канада. Затова съвсем естествено идва и второто издание на фестивала.

  Отново канадското посолство в Букурещ (което отговаря и за България) застава зад Дните на канадската култура в София и подпомага финансово Ралица Чолакова-Макрей, един от най-успелите български музиканти в Канада. Второто издание на фестивала ще се проведе и благодарение на Дънди Прешъс Метълс, с любезното съдействие на дирекция „Култура и образование” към Столичната община и Софийската Градска Художествена Галерия.

   Двата концерта, включени в програмата тази година, са насочени към една по-разнообразна аудитория, тъй като и жанровото разнообразие е по-голямо. Към класическата музика са добавени джаза, фолклора и етно-музиката.

  Отново основното място на събитията, които ще се случват в рамките на Дните на канадската култура и които ще преминат под мотото „София се среща с Отава”, е Софийската градска художествена галерия. В сърцето на София тази година ще има два концерта. Единият – „Джаз, поп, етно… и дори малко опера” ще събере в едно различните „шевици” на канадската и българската музика. Ралица Чолакова-Макрей и китаристката Надежда Митева ще представят българския фолклор през погледа на канадски композитори, джаз-стандарти, песни на станалия емблематичен за канадската поп-музика Майкъл Бубле ще чуете в изпълнение на Тодор Кацаров и Петя Станчева, пианистът на Биг-бенда на БНР Наско Миладинов ще пречупи през своята гледна точка и стил на интерпретация неповторимата музика на канадския пианист Оскар Питърсън, а „…и малко-то опера” ще бъде българска – арии в изпълнение на една от новите звезди на българската опера – сопраното Ирина Харалампиева.

   Музикалният празник продължава и на следващият ден, когато Ралица Чолакова-Макрей (заедно с пианистката Зорница Радионова) ще представи едно интересно музикално пътешествие, което започва с „Пролетната соната” от Бетховен, преминава през музиката на Сибелиус и стига до премиерното за България изпълнение на творби от канадската композиторка Джина Бранскомб.
  

 

Сподели в: