Второ издание на Академия за пътешественици в SOHO

Второто издание на Академия за пътешественици: Пещерата "Колкина дупка" е вълнуващ разказ за изследването на новата най-дълбока пещера в България

На 4 април SOHO и Банско филм фест за втори път ще представят "Академия за пътешественици" – цикъл от презентации, лекции и медицински семинари, свързани с пътешествията и постиженията на българи по света.

На второто издание в зелената къща лектори ще бъдат спeлеолозите от ПК Под ръбъ, чийто основен двигател е приятелството и изследователската страст. Поводът за тяхното гостуване е откритието на новата най-дълбока пещера в България – Колкина дупка, което измества пещерата Райчова дупка в Троянския Балкан на втора позиция. Пещерняците ще разкажат за дългогодишните проучвания на природния феномен, както и за препятствията и приключенията по време на екстремните изследователски експедиции.

По време на събитието лекторите от клуба ще обяснят значението, което носи откритието на Колкина дупка за географските представи и идеите за пещери в България. Ще поговорят още за психическата, физическата и техническата подготовка на спeлеолозите, както и за най-интересния факт, че пещерата все още е в процес на проучване и никой не може да знае със сигурност какво тепърва ни очаква.

ЛЕКТОРИ:
– Делчо Топалов – занимава се със спелеология от 21 години. Посетил множество пещери в България и зад граница, продължава да се занимава с проучване, екипиране, картиране, транспорт и организация.
– Павлин Димитров – занимава се със спелеология от 15 години. Работи усилено по дейности като проучване, екипиране, картиране, транспорт и организация.
– Светослав Маринов: един от основателите на пещерен клуб "Под Ръбъ". Завършил е хидрогеология и инженерна геология и се занимава със спелеология от 12 години.

ОРГАНИЗАТОРИ:
SOHO: Арт коуъркинг пространство в центъра на София, разположено в триетажна зелена къща с градина, с ежемесечнa програма от културни и професионални събития, такива със социална насоченост, музикални концерти и тематични базари. Клиентите на SOHO са общност от сходно мислещи професионалисти, което насърчава творчеството и обмена между обитателите му. SOHO подкрепя множество инициативи и подпомага организации от неправителствения сектор в тяхното развитие.

Банско Филм Фест: Международен фестивал за екстремно и планинарско кино в Банско и единствен в този формат за България и Балканите. Предлагат най-доброто от световното кино на тази тематика и канят актуални световни имена в екстремните спортове и приключения. Екипът на фестивала организира и поредицата от събития, едно от които – "Академия за пътешественици", е с почти 20-годишна история.

Сподели в: