Втори международен пленер за моден дизайн

На 7 и 8 юли в Старият Пловдив на площада пред Хисар Капия и Етнографския музей се проведе двудневният Втори Пленер за моден дизайн, организиран от Националната камара за мода на Република България, Съвета по моден дизайн и списание www.nadinstyle.com. Събитието беше официално открито от Г-жа Инна Хъмфрис – почетен председател на конкурсите за млади европейски модни таланти, придружена от съпруга си Н.Пр. Посланика на Европейския съюз и ръководител представителство на Европейската комисия в България и гости от Ирландия. От тази година Дизайнерският пленер в Пловдив е международен.

На целодневната изложба, под открито небе, бяха представени най-добрите идейни модни проекти по скица на финалистите от 1-вото до настоящото 4-то издание на конкурсите за млади стилисти и дизайнери “Изгряваща Мода”, както и тези на участниците от 1-то и настоящото 2-ро издание на тематичния конкурс за млади модни таланти “Танцуваща Мода” от България, Румъния, Украйна, Албания… Сред участниците бяха Илиян Методиев – вечерни облекла, Венцислав Делийски – модна фотография, Светослава Христозова – класически балет, Филипа Русчева – хаус фешън, Десислава Владимирова – метъл фешън, Камелия Велкова – спортно-елегантна младежка мода, Валери Стефанов – връхни облекла и кожи, Деляна Кюркчиева – висша мода, Гинка Есапчиева – вечерни облекла,Теодора Божилова – бельо и бански…

И през двата дни участниците в Пленера – ученици и студенти на възраст от 15 до 30 години демонстрираха на живо художествените си умения по моден дизайн и стайлинг. Проведени бяха и фотосесии от бъдещи модни фотографи, финалисти от раздел модна фотография. Ето какво сподели  един от участниците – 21 годишния Иво Йорданов от Велико Търново за своите критерии: “Все още нямам изграден стил, старая се да отговарям напълно на всички изисквания по зададените теми. Творбата трябва да е силуетно издържана, с добра линия и да изглежда добре, с интересен модел, да има идея в рисунката.” Селекцията на работите се прави от Националния съвет по моден дизайн. Критериите са изпълнимост, естетическа издържаност, актуалност, нови техники (графики, апликации, колажи). Класираните са първите десет участници с най-много точки.

Предстои европейското издание на конкурса за млади модни таланти.  Белгия и Австрия също ще се присъединят със своите идейни проекти. Лятната академия за моден дизайн ще се проведе в София в дните от 25-26 юли в градинката пред Народния театър. Тогава г-жа Хъмфрис ще връчи сертификати на най-добрите модни скици.

Финалите на конкурсите ще завършат с модно ревю на 5. 09. в Античен  театър Пловдив и  на 15. 09. в античния театър “Сердика” в София. Тогава ще видим материализирани някои от моделите.

До няколко дни на пазара ще излезе списанието за моден дизайн “Студио Nadin style”. Там ще се публикуват идейните проекти на финалистите. Във всеки брой ще участват от 18-20 млади дизайнери. Модни къщи и произодители от модната индустрия, които се интересуват и искат да ангажират млади таланти могат да  поръчат колекции чрез списанието.

За повече информация:
www.camaramoda.bg
www.nadinstyle.com

На снимките:
1. Млади дизайнери-финалисти, колежани на Арт Авангард, демонстрират открито художествени умения в модния стайлинг.
2. Г-жа Инна Хъмфрис с нескрит интерес разглежда и е впечатлена от уменията на младите дизайнери от Велико Търновската школа
3. Гости от Ирландия и Н.Пр. Майкъл Хъмфрис коментират перспективите в развитието на младите европейски дизайнери.

Фотограф:
18-годишният Венцислав Делийски от гр. Пловдив, финалист в раздел модна фотография

Сподели в: