Втори концерт „100% Брамс” 24.10.2012

„100% Брамс”
Ласло Феньо – първият челист на Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт на една сцена с пианиста Иво Върбанов и Quarto Quartet
Под патронажа на Н. Пр. г-н Андраш Клейн – посланик на Унгария у нас, със съдействието на Институт Балаши – Унгарски културен институт в София, на 24 октомври в камерна зала „България” ще се състои втория концерт от амбициозния цикъл камерни концерти „100% Брамс”. Концертът се явява и първи от цикъл „Q” на Quarto Quartet. Билетите са в пуснати в продажба на касата на Софийската филхармония в зала „България” и в мрежата на ticketsplus.bg
Събирането на български и чуждестранни музиканти на една сцена в името на сериозното музициране е от малкото изключения в концертния живот на столицата от последните години, през които се налага изкривеното разбиране, че не бива да се правят събития, които не носят финансова възвращаемост. Криворазбраната пазарна икономика в областта на музиката доведе на мода „популярното” в лошия смисъл на думата, сензационното, евтиното и с компромисно качество изпълнение на местни или световно-неизвестни „звезди” /да прибавим, че това важи за всички музикални жанрове/. В името на високото изкуство пианистът Иво Върбанов е поканил своя приятел и колега Ласло Феньо за изпълнение на Сонатите за виолончело от Брамс опус 38 и опус 99, които са предизвикателство за всеки майстор на сериозния жанр. Quarto Quartet, които се наложиха в последните години с ярки изяви и въздейнстващо нетрадиционно представяне на сериозни творби от класическия жанр, се присъединяват към авторитетните си колеги с пореден нов и по-задълбочен прочит на Брамсовия квинтет опус 25, който неведнъж са свирили пред своите почитатели.
Гостувал няколко пъти в България, виолончелистът Ласло Феньо вече е познат у нас. Носител на престижната награда от Международния конкурс „Пабло Казалс” (2004 Кронберг, Германия), унгарецът принадлежи към истинския световен елит музиканти. През последните години се представя на най-важните сцени и с най-добрите оркестри: Концертгебау Амстердам, Уигмор хол Лондон, Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт, Оркестър Бетовен в Бон, Щаатскапере Ваймар, Унгарската филхармония, Симфоничния оркестър на Шанхай и др. Гастролира многократно с диригента Кшищов Пендерецки.
Солови рецитали, камерни изяви и концерти с оркестри в изпълнение на Ласло Феньо се излъчват „на живо” и записват от Унгарското радио. През 2005 той получава престижната награда „Ференц Лист” присъдена му от Министерство на културата на Унгария, а през 2008 – Junior Prima.
13-годишен Ласло Феньо учи при проф. Ласло Мезьо в Музикалната академия „Ф. Лист” в Будапеща. Продължава обучението си в Любек при проф. Дейвид Герингас. Спечелва награди от престижни състезания като Международния музикален конкурс в Женева, конкурса Ростропович в Париж, конкурса на Унгарското радио в Будапеща и др. Допълнителна специализация Феньо получава под ръководството на Бернард Грийнхаус.
От 2001 насам Феньо е първи челист на Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт, чиито солист е бил неведнъж. Има компактидскове с камерни творби заедно с пианиста Олег Поляновски за Aulos/Musikado и виолончеловите концерти на Й. Хайдн (ре мажор) и Д. Шостакович (№ 1) в съпровод на Франкфуртския радио-симфоничен оркестър. Музикантът свири на виолончело от 1695 изработено от на Матео Гофрилер.
Quarto Quartet дебютира през 2005 и бързо става популярен с великолепната си музикална драматургия и подчертано експресивен стил. Основан в началото като клавирен квартет в състав: Иван Пенчев цигулка, Дарина Василева пиано, Татяна Тодорова виола и Стоян Божков виолончело, в последствие към ансамбъла се присъединяват още трима музиканти: Светлана Станчева втора цигулка, Атанас Илиев кларинет и Силвет Салиева контрабас. Това дава възможност да се разшири спектъра на изпълняваните произведения. Всички музиканти са професионалисти, отличени с международни награди от конкурси, изявени и като солисти и като камерни изпълнители.
Европейската музикална критика определя Quarto Quartet като един от най-интересните български камерни състави. През 2011 музикантите представиха България с клавирните квартети на Малер, Пипков и Брамс на концерт в зала „Менухин” на Европейският парламент в Брюксел. През сезон 2012/2013 Quarto Quartet представя своя втори цикъл концерти този път под заглавието цикъл „Q” като квартет към Софийската филхармония, а челист на квартета вече е Димитър Тенчев. Освен интензивната концертна дейност, съставът реализира много звукозаписни проекти за страната и чужбина.
Инициаторът на цикъла „100% Брамс” /негов кръстник пък е първата цигулка на Quarto Quartet – Иван Пенчев/ пианистът Иво Върбанов е с многобройни изяви в Европа и САЩ. Той получава образованието си в Италия и Великобритания. Музикант, отличен с редица награди, с активна звукозаписна дейност, концертиращ на престижни сцени като South Bank Centre и Уигмор хол в Лондон, Карнеги хол в Ню Йорк, зала „България” и залата на Филхармонията в Санкт Петербург, Върбанов е познат на публиката в България, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Ирландия, Словакия, Германия, Холандия, Полша, Русия, Турция и САЩ.
През настоящият сезон 2012/2013 Иво Върбанов изнася концерти в Лондон в Роял Фестивал хол с Кралската филхармония, Кадоган хол с Ансамбъл „Изис”, рецитали в King’s Place, цикъл от 7 концерта с камерна музика на Брамс за пиано и реализира два комерсиални записа. Носител е на наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина, а през 2011 година му бе присъдена наградата „Сребърен лъв” от Министерството на външните работи.

Сподели в: