Втори концерт „Български евъргрийни“, тази година от 70-те години на 20-ти век

За втора поредна година, летният театър в Борисова градина ще посрещне почитателите на вечно зелените хитове на българската естрада, които ще чуят любими хитове като „Повей ветре“, „Вървят ли двама“, „Майчице свята“ и много други на 22 юни 2013 г. от 19.00 ч.

Концертът „Българските евъргрийни от 70-те“ ще съдържа песните на български автори, композитори и изпълнители от периода 1970-1979 г, които ще са в изпълнение на ученици по поп и джаз пеене от класа на певицата Румяна Коцева. Тази година песните ще са в акомпанимент на живо от млади музиканти. Входът е свободен. BENETТON застана зад зелената идея и подкрепи младите таланти като осигури визията им, вдъхновена от 70-те години.

За да се настроят на седемдесетарска вълна, младите изпълнители се срещнаха на живо с най-ярките представители на българската естрада с изявено присъствие и творчество през 70-те – Михаил Белчев, Маргарита Хранова, Стефка Берова, Кирил Маричков, Ани Върбанова, Ани Богданова и др. Това емоционално запознанство, замислено като среща- разговор прерастна в импровизиран концерт с дуетни изпълнения между младите и оригиналните изпълнители на „Булевардът“, „Устрем“, „Българка“, „ Гласове“, „Ти сън ли си“ и изправи на крака пълната зала.

Домакините от столичния клуб “Студио 5“ бяха поласкани и от присъствието на пионерите и доайените на българската музикална сцена от 60-те – Ирина Чмихова, Маргрет Николова, Маргарита Радинска, Мими Николова, Лиана Антонова, които още с първия концерт прегърнаха идеята и ще вървят рамо до рамо с изпълнителите през десетилетията.

Проектът „Българските евъргрийни“ е поредица от ученически концерти и има за цел да представи образците на българската поп музика в различни етапи от нейното развитие и да предаде на съвременните млади хора неостаряващите послания и неизменните ценности, които тези произведения носят. Съвременните аранжименти и младежките изпълнения ще спомогнат за по-лесната естествена приемственост и възможността за пряк досег до сериозния опит и постижения на тези все така живи творби.

Съфинансиран от Столична община по програма „Култура”, концертът е посветен на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

Сподели в: