Втора книга от Йордан Костурков – Добри момчета, лоши момчета, излиза скоро

За книгата:
Това е най-атрактивната книга на Йордан Костурков. Книга за момчетата и момичетата, каквито сме били и каквито сме, въпреки маските, които си нахлузваме. Тези истории ни разказва едно и добро, и лошо момче. Кани ни на танц, въпреки че скоро ще прехвърли шестдесетте. Кани ни да си играем с него, кани ни да разберем своя живот, който има значение само за нас самите. В книгата има много любов, приятелство, страсти и красота.

За автора:
Роден на 3 юли 1948 година в град Пазарджик, днес Йордан Костурков е един от най-значимите ерудити у нас. Авторът е завършил английска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специализирал е в Метрополитан Юниверсити в Лийдс и в Университета на Луивил, САЩ.

Работил е в издателство “Христо Г. Данов”, а от 1991 година е главен асистент по английска и американска литература в ПУ “Паисий Хилендарски”. В професионалния си бит той успешно съчетава работата си  на писател и университетски преподавател с тази на преводач. Преводите на романи и разкази на Гор Видал, Норман Мейлър, Синтия Озик, Лорънс Стърн, Джером К. Джером, Ричард Хюз, Лангстън Хюз, Агата Кристи, Оливия Манинг, Мюриъл Спарк, Една О’Брайън, , Джойс Каръл Оутс и много други го нареждат сред най-добрите и ценени  преводачи в България. С награди са отличени преводите му на Л. Стърн, Н. Мейлър и Гор Видал.

Костурков е член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Съюза на учените в България, Дружество на преводачите в Пловдив, Българска асоциация на преподавателите по английски език, Българско дружество за британски изследвания, Българска асоциация по американистика. Член е на Международната асоциация за съвременни езици, на Колегиума на Залцбургския семинар, стипедиант е на Комисия “Фулбрайт”. Представен е в справочниците “Кой кой е в България”, “Кой кой е в българската култура” и “Кой кой е по света” (Who’s Who in the World). Йордан Костурков е автор на редица изследвания за американския модернизъм. Подготвил е за печат три романа.

Отзиви за книгата
:

"Йордан Костурков може да бъде определен като един от най-проникновените съвременни белетристи и майстор в експеримента с новелата и късия разказ… У нас не са много хората, които не просто пишат, а показват как се пише."
Живко Желев, писател и телевизионен журналист

"Написаното от Йордан Костурков винаги е било запазена марка на едно самобитно, талантливо и високоинтелигентно присъствие в съвременната българска литература… “Добри момчета, лоши момичета” е книга-огледало на днешния български живот, който се оказва по-силен от желанието ни да го променим… този сборник може да бъде наречен и книга-предизвикателство."
Петър Анастасов, поет и драматург

"Разказите на Костурков са драматични, но и пропити от ненатрапчив хумор, израз на прикрит лиризъм, на едно… романтично възприятие… Така талантливата увлекателна проза създава увлекателен свят. Това е всъщност работата на достойният писател за достойни читатели."
Владимир Янев, писател и критик

Премиера: 15 септември 2008 г.
Корична цена: 10 лв.
Издава: ИК "Хермес"

* * *

Людмил Станев представи новата си книга "Приятели мои"
37 Международен фестивал на книгата се открива в Атина

Сподели в: