Всички лица на християнството разнищва книга на проф. Барт Ърман

Американският специалист по история на ранната Църква проф. Барт Ърман разглежда широкото разнообразие на ранното християнство и неговите свещени писания в книгата „Изгубените християнства“. Подзаглавието на изданието е „Борбите, съпровождали Свещеното писание и вярванията, които не познаваме“.

Американският учен проф. Барт Д. Ърман анализира различните проявления на ранното християнство и редица неканонични писания. Книгата съдържа преглед на главните християнски апокрифи – откога приблизително датират и какво е съдържанието на всеки от тях. 

Част от текстовете в книгата попадат в Новия завет, а други биват нападани, отхвърляни, забранявани, дори унищожавани. Това свое изследване Ърман коментира по следния начин: „Моята цел е да разгледам някои от неканоничните писания, да видя какво биха могли да ни разкрият за различните форми на християнската вяра и обреди през ІІ и ІІІ в. и да покажа как една от раннохристиянските групи успява да се наложи като господстваща в религията и за векове напред да определя в какво да вярват християните, какви обреди да изпълняват и какво да четат като Свещено писание.“

Съвременното християнство е своеобразно религиозно явление, което може да се похвали с особено богато разнообразие. Римокатолически мисионери, обрекли се на доброволна мизерия в името на останалите, евангелистки проповедници, гръцки православни свещеници, които са привърженици на литургическото богослужение с редуващи се молитви, заклинания и големи количества тамян, либерални, политически ориентирани методисти, решени да преобразуват напълно обществото, както и много други – всички те са представители на съвременното християнство.

Самият Ърман не е случайна фигура и от десетилетия насам е сред водещите авторитети по темата. Роден е роден през 1955 г. в Лорънс, Канзас, завършва докторантура в духовната семинария на престижния Принстънски университет в Ню Джърси, а понастоящем преподава в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, САЩ. Автор и редактор е на десетки книги, сред които и три учебника на тема Нов завет и ранно християнство. Смятан е за един от най-големите специалисти по история на ранната Църква, живота на Иисус и новозаветна книжнина, а у нас е познат главно с труда си „Да предаваш словата на Иисус“.

Страници: 396
Превод от английски: Ралица Дерилова
Цена: 19 лв.
ИК „Изток-Запад“

Сподели в: