Всеки понеделник в One More кино показват филми под звездите

От 18 август до 6 октомври, от 21.00 ч., почти всеки понеделник в София ще се прожектират филми на открито. За втора поредна година София филм фест и ONE MORE кино представят "София филм фест под звездите". Мястото е One More кино (в непосредствена близост до НДК). Приятно допълнение към кино-програмата и ще предложат на зрителите вкусни коктейли, приготвени тематично за всеки филм. 

Програмата:
18 август – "Кутия за храна" – Ритеш Батра
25 август – няма да се прожектира филм, по изключение
1 септември – "Любов" – Михаел Ханеке
8 септември – "В къщата" – Франоа Озон
15 септември – "Когато порасна, ще стана кенгуру"
22 септември – "Краят на омагьосания кръг"
29 септември – "А защо да не живеем заедно" – Феликс ван Хрунинген
6 октомври – "Бейбифон" – Пол Шлетауне

Програмата започва на 18 август, в 21.00 ч., с „Кутия за храна”, Индия, режисьор Ритеш Батра.

Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.

Следващият понеделник на 25 август ще дадем почивка за киноманите, за да се подготвят по-добре  за филма „Любов” на режисьора Михаел Ханеке, който ще видите на 1 септември (понеделник) точно в 21,00 часа. Филм, спечелил редица престижни награди, където актьорите Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива създават уникални образи в ролите на Жорж и Ан – пенсионирани 80-годишни учители по пиано, които живеят в естетски обзаведения си, изпълнен с книги апартамент в Париж. Те са щастливи, нежно обичащи се, дейни и спокойни, доволни от живота си. Посланието на Любов има двойна тежест, особено на фона на силно провокативните предишни творби на Ханеке. Неочаквано нежният филм, изпълнен с трогателна игра от двамата актьори в централните роли, показва доколко човек е способен да прояви достойнство и чувствителност, когато е изправен пред неизбежната жестокост на природата.

В програмата през септември има среща и с филма на френския режисьор Франсоа Озон „В къщата” – на 8 септември (понеделник), начален час – 21,00. Филмът получи Голямата награда на журито за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан 2012, както и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Торонто 2012.

Шестнайсетгодишно момче се промъква в къщата на свои приятели от курса по литература и разказва за това в есета, които предава на учителя си. В срещата с този талантлив и необикновен младеж учителят преоткрива своя ентусиазъм за работа, но присъствието на момчето в различните къщи ще предизвика поредица от неочаквани събития.

Първият учебен ден, освен за децата  ще е празник и за киноманите, когато ще могат да видят филма на сръбския режисьор Радивое Андрич – „Когато порасна, ще стана Кенгуру”. Датата е разбира се 15 септември (понеделник) с начало 21,00 часа. Един  смешен и жизнерадостен филм за ежедневното отчаяние, което ние всички познаваме така добре. Някои използват като оръжие любовта, други се надяват на голяма печалба от букмейкърския пункт, трети виждат избавлението в пълната капитулация. Както казва един от тях: “Най-много печеля, когато не правя нищо. Нямам приходи, но и разходи нямам.”

На 22 септември (понеделник) програмата в One More кино продължава в 21,00 часа с носителя на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година, ще срещне киноманите с „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни?…

На 29 септември (понеделник) от 21.00 часа очаквайте филма на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно?”. В актьорския екип са легенди като Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Ги Бедос, Клод Риш и младия Даниел Брюл.
Петима дългогодишни приятели – пет различни характера и пет проблема, породени от остаряването. Клод, който винаги е обичал жените,  неочакваната двойка Ани и Жан – той политически активист, тя буржоазната традиционалистка, и Жана и Албер – тя феминистка, той политически бонвиван. Сърцето на Клод е по-слабо, отколкото неговата пламтяща страст. На Жан вече не е разрешено да се занимава с хуманитарна дейност – заради възрастта е твърде рисков за застрахователната компания! Ани иска да спечели отново своите внуци. Жана крие сериозна болест. Албер не забелязва, че паметта му прави номера. Решението е обща къща.

Петимата се местят да живеят заедно, защото синът на Клод е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от петимата не желае все още да се откаже от известна независимост. За да направят общия си живот поне малко по-лесен, Жана наема младия студент Дирк, който се премества с тях в дома на Ани и Жан.

Последната за 2014 година прожекция в One More кино е на 6 октомври (понеделник) от 21.00 часа – тогава ще бъде представен норвежкия трилър „Бейбифон” на режисьора Пол Шлетауне , в който главната роля е поверена на Нооми Рапас. Тя получи отличие като най-добра актриса на наградите „Аманда” през 2012 година, където признание получиха и художника на филма, сценариста и специалистите по звуков дизайн, а „Бейбифон” беше номиниран и за най-добър филм. На международния фестивал в Рим Нooми Рапас получи награда в категорията най-добра актриса, а на фестивала в Герардмер 2012 година „Бейбифон” получи наградата за най-добър филм и наградата на международните критици.

Анна и 8-годишният й син Андерс се опитват да избягат от жестокостта на бащата на момчето. Преместват се тайно в апартамент, който се помещава в гигантска сграда. Анна е ужасена от възможността бившият й съпруг да ги открие и купува бейбифон, за да е сигурна, че чува Андерс дори когато той спи. Но странни шумове започват да изпълват дома им. Анна е убедена, че е чула убийството на дете. Междувременно Андерс се сприятелява със странно тъмнокосо момиче, което идва и си отива, когато си пожелае. Дали то знае нещо повече за мистериозните шумове, които се чуват от бейбифона? Защо има кръв върху рисунките на момчето? Грози ли ги опасност? …

Сподели в: