Връчват театралните награди "Икар"

Официалната церемония за наградите "Икар" ще се проведе на 27 март – международния ден на театъра. Награждаването ще се състои в Народен театър "Иван Вазов". Всички номинации в различните сценични категории, е определила комисия, излъчена от Съюза на артистите в България, в състав Румяна Николова – театровед, Димитър Чернев – театровед, Венелин Шурелов – сценограф, и Стефан Мавродиев – актьор.

Най-много номинации тази година има спектакълът "Калигула" – за режисура, за главна мъжка роля – на Димо Алексиев, за сценография – на Никола Тороманов, и за майсторско техническо осъществяване.

За главна мъжка роля са номинирани Цветан Алексиев – за Владимир във "В очакване на Годо" в Сатиричния театър "Алеко Константинов" и Ленко Гурков – Брайън в "Радост за моето сърце" на Ловешкия театър, а за женска роля: Мимоза Базова за Юлия в "Родилно петно" на "Сфумато", Светлана Янчева – Катя във "Валентинов ден" на Малък градски театър "Зад канала", и Рени Врангова – Агафя Тихоновна в "Женитба" на Народния театър.

За "Икар" в категория Дебют ще се борят Младен Алексиев за режисурата на спектакъла "Радост за моето сърце" в Ловешкия театър, Деница Аргиропулос за сценографията на същия спектакъл, актьорите Ирина Дочева за ролята в "Пеперудите са всъщност изтребители" на сдружение "По действителен случай" и Борис Георгиев за "Когато рокът беше млад" в Общински театър "Възраждане".

Стартира Софийски театрален сезон и четвъртите награди ИКАР  

 

Сподели в: