Връчват Националната награда за поезия "Иван Николов"

На 19 декември от 18.30 ч. в  Vivacom Art Hall, София ще бъде връчена Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2013.
 
Наградата за поезия
Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Тя търси таланта в по-непопулярна, почти изчезваща, част от българската литература – поезията. Целта ѝ е да бъде още един израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература.

Сред носителите на наградата са едни от най-изявените имена на жанра, автори, превърнали се в класици приживе – Христо Фотев, Константин Павлов, Стефан Цанев, Иван Теофилов, Любомир Левчев, но и знакови имена от литературата през последните години – Георги Господинов, Силвия Чолева, Бойко Пенчев и др…

Факт са вече номинациите за 2013 година, като лауреатът ще получи ще получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на 10 000 лв. на официална церемония на 19 декември.

Номинации за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2013 (по азбучен ред)

Амелия Личева. Трябва да се види. София: Сонм, 2012

Валентин Дишев. Маргьорит (и други регистри). АРС, 2013

Диана Иванова. Басма и габардин. Пловдив: Жанет 45, 2013

Иво Рафаилов. Изброими изкушения. София: Пергамент, 2013

Йордан Ефтимов. Сърцето не е създател. София: Смол Стейшънс Прес, 2013

Оля Стоянова. Улица Щастие. Пловдив: Жанет 45, 2013

Жури в състав Биляна Курташева, Марин Бодаков и Пламен Дойнов разгледа изпратените за участие 65 поетически книги. Сред тях то оценява високо и издания с избрано и с антологичен характер, които обаче не отговарят на статута на наградата, присъждана за книга с нови стихове.

При обсъжданията наред с номинираните бяха откроени книгите на Крум Филипов, Пламен Антов, Галина Николова, Белослава Димитрова, Иван Сухиванов, Владислав Христов, Станислава Станоева, Тони Теллалов, Мария Донева, Росен Карамфилов, отбелязани бяха и доайените Любомир Левчев, Найден Вълчев, Васил Сотиров, Иван Матанов и др.

Общото заключение е, че сред излезлите стихосбирки от септември 2012 досега има едно солидно ядро от качествена поезия в различни регистри, както на доказани, така и на изгряващи автори.

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 г. е главен редактор на издателство "Христо Г. Данов" в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилятните си преводи на руска поезия и проза – в преводаческата му биография са преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, но и превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава.

Сподели в: