Връчват националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора"

Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора” ще бъде връчена на официална церемония в деняна рождениетона Майстора – 1 февруари, от 12.00 ч., в  Художествената галерия в град Кюстендил, носеща името на големия художник.

Жури в състав: Любен Генов – председател, проф. Андрей Даниел, Бисера Йосифова, Валентин Господинов, проф. Десислава Минчева, Димитър Буюклийски, Долорес Дилова, Марин Добрев, Румен Серафимов, представител на Министерство на културата – Лора Атанасова и представител на КК на СБХ – Райнис Гелов, прегледа предложениятаи номинира следните автори: Анета Дръгушану, Ванко Урумов, Веселин Начев, Свилен Блажев и Станислав Памукчиев.

На 1 февруари 2014 г. по време на церемонията по връчването на наградата в  Художествената галерия в град Кюстендил ще стане ясно и името на победителя. Той ще получи статуетка, диплом, 5000 лв. от Община
Кюстендил и 2000 лв. от Министерство на културата. Статуетката е изработена отскулптора Кирил Матеев следспечелен конкурс за пластика за Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров –
Майстора.

Ще присъстватносители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, Община Кюстендил и представители на Министерството на културата. Миналогодишният носител на наградата – проф. Андрей Даниел ще откриесвоя изложба вгалерията.

* * *
Престижната награда е възстановена е през2013 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са легенди като Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, СтоянСотиров, творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков.

Сподели в: