Връчват награда за млад куклен актьор

На 21 март (неделя) 2010 г. от 20.00ч. в Столичен Куклен Театър на ул. „Гурко” 14 ще се състои първата церемония по връчването на наградата „Сивина”.  Призът  е  за поощряване  на млади  актьори в кукленото изкуство. Те ще бъдат номинирани и отличавани за една от първите си три изяви на професионална сцената.

Наградата е учредена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България. Сред членовете й са режисьори, като – Петър Пашов, Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров . Инициативата е подкрепена от Съюза на Артистите в България.

1000 лева, грамота и статуетка ще получи на 21 март един от тримата номинирани:
1.Алекс Илиева – за ролите й в „Цар Дроздобрад” – ДКТ Бургас.
2.Живко Джуранов – за ролята на Малкият Принц в „Малкият Принц” – ДКТ – Пловдив.
3.Георги Тенев – за ролята на Лъва в „Магьосникът от Оз” – Театър Ателие 313.

Идеята за наградата е на известния режисьор, преподавател в НАТФИЗ Кр. Сарафов и понастоящем Председател на Управителния съвет на АКТ-УНИМА, България –  доц. Петър Пашов. СИВИНА Сивинова–  чието име носи наградата, беше една от най ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е  почит и  преклонение пред творчеството на  цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. За огромно съжаление  Иван, Нина и Сивина  не са вече сред нас. „СИВИНА”  е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години  играеха в страната и чужбина  очаровайки зрителите с таланта си. 

„Наградата е почит и  символ на отдадеността и приноса на цялото семейство Сивинови към кукленото изкуство в България. Тя е стимул и поощрение за младите  артисти, които започват професионалното си развитие в кукления театър. „ – споделя Петър Пашов.
Сумата за наградата ще се осигурява от фонд набран от лични вноски на режисьорите към колегията, подкрепен и от Съюза на Артистите в България. Статуетката е инспирирана от емблематичната  за трупата на  Сивинови миниатюра – „Метаморфози”. Пластиката е изработена е от Васко Бърдаров.

Сподели в: