Време е за Съединение

Днес, 6 септември честваме 128-тата от Съединението на България. Денят е обявен за официален празник през 1998 г.

Малко история:
Съединението на България е денят на фактическото обеднение на Княжество България и Източна Румелия. това се случва през есента на 1885 г. и е координирано от Българския таен централен революционен комитет. Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румения, последвани от военен преврат на 6 септември, а по нов стил – на 18 сепетмври.

Днес:
Днес на входа на Народното събрание стоят думите "Съединението прави силата".

Пловдив, Плевен, Велико Търново, София и в други градове в страната се предвиждат тържествени чествания и изложби.

София

В 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. „Васил Левски" 81 кметът на София Йорданка Фандъкова ще произнесе слово по случай 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

От 11.30 часа започва Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на администрацията на Президента на Република България.

Пловдив
В 9.30 часа започва 38-ят Международен мемориален маратон „Съединение" от площада на гр. Съединение и финал на площад „Съединение" – Пловдив.

В 10.00 часа в Катедрален храм „Света Богородица" ще бъде отслужен Тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

В 11.00 часа пред паметника на Захари Стоянов ще бъдат поднесени венци и цветя.

От 18.00 часа на площад "Стефан Стамболов" ще се състои празничен концерт.

В 20.30 ч. в Пловдив на площад "Съединение" ще се състои традиционната тържествена заря – проверка, на която ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски.

Велико Търново
В партиаршеския храм "Св. Възнесение Господоне" на Царвец ще се състои спектакъл  "Царевград Търнов – Хармонично съзвучие. Благослов". Авторът е екскурзоводът към музея Петя Иванова. Спектаклите в 11 и 16 ч. ще се с вход свободен.

Плевен
В Регионалния исторически музей в Плевен се открива изложбата "Българското съединение в изкуството". Експозицията показва оригинални литографски портрети на княз Александър I, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, които са рисувани от Георги Данчов. Могат да се видят и двете картините на Николай Павлович, посветени на Съединението на България.

Сподели в: