Временната изложба "Музей на паяка" се открива днес

Временната изложба "Музей на паяка" ще бъде открита на 10 януари от 14.00 ч. във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН (бул. Цар Освободител 1А), съобщиха от академията.

Целта на експозицията е да запознае обществеността с чудния свят на паяците и да представи тяхното многообразие. Липсата на популярна информация за тази група животни е една от основните причини за слабото им познаване, което често провокира чувство на страх и неприязън у хората, отбелязват от БАН.

Чрез умело подбрани фотографии, макети и текстове, написани на достъпен език, организаторите на изложбата се опитват да променят негативната представа за паяците и да покажат някои интересни страни от тяхната анатомия и биология.

Уголемен макет
на паяк с мрежа заема централно място в експозицията. Около него са разположени 54 информационни табла, от които посетителите могат да научат повече за морфологията и поведението на тези животни. Ще може да се види и композиция от шест табла с рисунки на паяци, нарисувани от деца в неравностойно положение от SOS-селището в село Дрен.

Това е първата от поредицата инициативи, предвидени да отбележат 20-годишнината на Националния природонаучен музей – най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров.

* * *

Вижте още:
Виртуален музей на европейските корени беше представен у нас
Етнографски музей в Созопол – фотопоглед

Сподели в: