„Вокални импресии” – рецитал на Силвана Пръвчева-сопран и Ивелина Иванчева-пиано

27 май /понеделник/, зала 9 на НДК,  19.00 часа

Програма

Парашкев Хаджиев
цикъл от три песни по текст на Сабина Тянкова

„ТРИТЕ ЛЕШНИКА”
Очи
Песен за трите лешника
Сълзи

ЛИСТ ОТ АЛБУМ ЗА БЕТИ ШОТ
(Albumblatt für Frau Betty Schott, WWV.108 )
изпълнява: Ивелина Иванчева

Рихард Вагнер
цикъл „ПЕТ ПЕСНИ ПО ВЕЗЕНДОНК” (Wesendonck Lieder)
Ангел, Спри!, В оранжерията, Болка, Мечти

* * *

Парашкев Хаджиев
Ария на Госпожа Терзийска из мюзикъла „Службогонци”

Джузепе Верди
цикъл от „ШЕСТ ПЕСНИ”
Наздравица /Brindisi/
Изгубена, намирам покой /Perdutа ho la pace/
Коминочистачът /lo spazzacamino/
В самотната стая /In solitaria stanza/
Селска песен /Stornello/

Силвана Пръвчева, сопран

Завършва специалност пеене в СМУ гр.Варна, Музикалната адемия и майсторски клас в София при проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. Специализира при доц. Сабин Марков, Александрина Милчева и във Висшата певческа школа в Мадрид, Испания, при проф. Анна Игерас. Силвана Пръвчева е лауреат и носителна сребърен медал на X-тия Национален конкурс за певци и инструменталисти, както и на конкурса „Луис Колеман”, Испания. От 1989 е член на състава на Софийска национална опера и балет.
По-значими роли в репертоара й са: Доницети – Рита от едноименната опрера; Адина и Джанета из „Любовен еликсир”; Моцарт – Вителия от „Милосърдието на Тит”; Електра от „Идоменей”; Церлина от „Дон Жуан”; Сузана от „Сватбата на Фигаро”; Папагена и Първа дама от „Вълшебната флейта”; Верди – Леонора от „Трубадур”; Амелия от „Бал с маски”;  Виолета Валери от „Травиата”, „Реквием”; Дездемона от „Отело”; Амелия от „Симоне Боканегра”; Пучини – Лиу от „Турандот”; Мюзета-„Бохеми”; Б.Сметана – Марженка от „Продадена невеста”; Александър Йосифов – Анастасия от „Съдба за двама”, както и роли в оперетите на Лехар „Граф фон Люксембург”- Анжел Дидие; „Веселата вдовица” – Ана Главари; Жак Офенбах – „Мосю и Мадам Дени” – Нанет и др.
Певицата участва в множество оперни концерти и спектакли у нас в чужбина, във фестивали като „Софийски музикални седмици”, „Аполония ”. Пяла е под диригеството на Недялко Недялков, Борис Хинчев, Иван Маринов, Георги Димитров, Григор Паликаров, Тамаш Болбериц, Джорджо Пройетти, Маркос Бош, Ханс Цимер, Франческо Роза др. Има записи в БНР. Гастролира в Европа, Азия, Африка и Южна Америка.Инициатор е за създаването на „Вагнерово общество в България”.

Ивелина Иванчева

Завършва Национално музикално училище “Л. Пипков”, София в класа на доц. Лидия Кутева и продължава обучението си в Национална музикална академия в класа на проф. Богомил Стършенов. От 1976 до 1978 посещава летни семинари по клавирна интерпретация във Ваймар, Прага и Париж. През 1979 специализира пиано в Академия „Санта Чечилия”, Рим. Лауреат е на конкурса „Алесандро Казагранде” за клавирни дуа съвместно с А. Атанасов през 1980 година. Като солист и камерен изпълнител има голям брой записи в БНР, Радио Женева и Радио Лугано. Постоянен сътрудник е на Камерна капела „Полифония”, основана и ръководена от Ивелин Димитров. Концертирала е в България, Италия, Франция, Швейцария, Гърция, Испания, Китай, Турция, Малта и др. Участвувала е в международните фестивали „Охридско лято”, „Салон на изкуствата”, „Аполония”, „ppianissimo”, „Софийски музикални седмици” и е първи изпълнител на голям брой произведения в прегледите „Нова българска музика”. Провела е педагогически семинари в Гърция, Малта и Италия. Има издадени компактдискове „Пеещи клавиши” с клавирна музика за деца и „С красотата и мъдростта на българската песен” съвместно с тенора Огнян Николов. Автор е на книгата „Срещи – разговори с доц. Лидия Кутева” и на методическо пособие „Игра на клавиши” с клавирна музика от български композитори. Била е член на жури на наши и международни конкурси в Гърция, Македония и Сърбия.
Понастоящем е професор по методика на клавирното обучение и Педагогическа практика в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, София.

Сподели в: