„Вокални импресии” – концерт на Алек Аведисян-баритон и Ружка Чаракчиева-пиано

25 май /събота/, зала 9 НДК, 19.00 часа

След успешния дебют на Чаракчиева-Аведисян на фестивала Софийски музикални седмици през 2010 година, дуото се завръща на сцената на престижния форум с нова програма включваща две световни премиери: Александър Йосифов и Атанас Атанасов, посветили своите творби на дуото. Ще бъдат изпълнени и други произведения от Антонин Дворжак и Роберт Шуман, както и творби от българските композитори Андрей Стоянов и Александър Текелиев.

Билети се продават на касите на НДК, зала "България" и онлайн чрез TICKETSBG.COM, Eventim, Ticketlogic, Ticketstream и техните партньори.
Фестивалът е част от културния календар на Столична Община и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за
Европейска столица на културата през 2019 г. 

Програма

Андрей Стоянов „Прощално"
текст Никола Вапцаров

Александър Йосифов „За теб"
цикъл от пет песни по текстове на Хайнрих Хайне
(световна премиера)

Атанас Атанасов „Коя си ти?"
две песни из едноименния цикъл по текстове на Евтим Евтимов (световна премиера)

Александър Текелиев „Кръгозори"
текст Николай Лилиев

Антонин Дворжак „Цигански песни"
цикъл от седем песни по текстове на Адолф Хейдук
Превод от чешки: Петър Щабеков

* * *
Робърт Шуман (1810-1856)

„Музикантът" оп. 40, ном. 4 текст: Ханс Кристиан Андерсен
„В чужбина" оп.39, ном. 1, текст: Йозеф Айхендроф
„Войникът" оп. 40, ном. 3, текст: Ханс Кристиан Андерсен
„Интермецо" оп. 39, ном. 2 , текст: Йозеф Айхендроф
„Хидалго" оп. 30, ном. 3, текст: Емануел фон Гейбел
„Орехът" оп. 25, ном. 3, текст: Юлиус Мозен
„Двамата гренадири" оп. 49, ном. 1, текст: Хайнрих Хайне
„Красива люлко на моите мъки" оп. 24, ном. 5,
текст: Хайнрих Хайне
„Контрабандист" оп. 74, ном. 10, текст: Емануел фон Гейбел

Превод от немски: Екатерина Клайн

Алек Аведисян – баритон

Завършва специалност класическо пеене в НМА „Проф. П. Владигеров” с магистърска степен през 2007 в класа на проф. Асен Селимски. Участва в майсторските класове на Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова и Стефка Евстатиева в София, кна Соня Газарян във Виена, Киpи Те Канава и Фредерика фон Щаде в Италия.
Алек Аведисян спечелва първа награда и специална награда на Международния певчески конкурс в Русе „Франц Шуберт”, носител е на трета награда от Академичния конкурс „Хр. Бръмбаров” в София и на първа и специална награда от международния певчески конкурс „Йозеф Хайдн” в гр. София. Певецът е финалист на големите международни конкурси в Тулуза през 2006 година и в Марсилия през 2007 година, както и на международния камерен конкурс „Роберт Шуман” в Цвикау, Германия. През март 2013 спечелва трета награда на международния оперен конкурс в град Сполето, Италия
Певецът дебютира в Русенската опера в ролята на Малатеста в операта „Дон Паскуале”. Репертоарът му включва роли като Папагено (Вълшебната флейта), Гулиелмо („Така правят всички”), Белкоре („Любовен елексир”), Онегин („Евгени Онегин”), Зурга („Ловци на бисери”), Марсел и Шонар („Бохеми”). През сезон 2007-2009 година е солист в оперната студия Cnipal в Марсилия. В същия период Алек Аведисян изнася множество концерти в оперните театри на Марсилия, Авиньон и Тулон. Участва в концерт с Филхармоничния оркестър на Кан с диригент Филип Бендер и с Оркестъра на операта на Марсилия с диригент Доминик Тротен. През месец януари 2010, Аведисян участва в „Отело” (Джузепе Верди) в операта на Монпелие, Франция. Представя се в рамките на летния фестивал в град Рейнсберг, Германия в операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, където изпълнява ролята на Граф Алмавива.

Ружка Чаракчиева

Родена в семейство на музиканти в гр. Габрово. Учи в „Интернат за даровити деца и юноши – музиканти” в София като ученичка на академик Андрей Стоянов. След завършване на ДМА София, пианистката специализира последователно в Московската държавна консерватория и във Висшето училище по музика във Виена. Тя у лауреат на международния конкурс „Р. Шуман” в гр. Цвикау (Германия) и е отличена с награди от Международния конкурс за пианисти в Лийдс (Великобритания) и Международния конкурс за пианисти „Джордже Енеску” в Букурещ (Румъния).
Едновременно с педагогическата си дейност като професор в НМА „Проф. П. Владигеров” в София, Р. Чакарчиева концертира у нас и в чужбина като солов изпълнител и участник в камерни формации. Богатият й репертоар включва творби от всички стилове и епохи. Пианистката е партнирала на редица български певци и инструменталисти на международните конкурси „Чайковски” в Москва, „Маргарита Лонг и Жак Тибо” в Париж, „Коциян” (Чехия) и Конкурса на млади оперни певци в София.
Ръководител на майсторски класове заедно с проф. В. Аврамов (с когото имат дългогодишно сонатно дуо) в Германия (Баден-Баден и Ваймар), „Варненско лято” и „Софийски музикални седмици”. Сътрудничи в майсторски класове на проф. Янош Щаркар, проф. Серджю Шварц, проф. Кеворк Мардиросян и проф. Стефан Попов.
Проф. Чаракчиева многократно е участвала като член на жури в академични, национални и международни конкурси за пианисти. Тя е желан гост на форуми като Берлинското биенале, международните фестивали във Ваймар и Баден-Баден (Германия), Международния фестивал в Охрид и Международния фестивал „Скопско лято” (Македония), Брамсовия фестивал в гр. Паланца (Италия), Яначковия фестивал в гр. Острава (Чехия), „Софийски музикални седмици”, „Аполония”, „Златната Диана”, „Зимни музикални вечери”, „Мартенски музикални дни” и фестивалите за камерна музика в Добрич, Пловдив и Габрово.
Пианистката има много записи за телевизионни и радиопрограми (БНР, БНТ, Радио Букурещ, Радио Будапеща, BBC, Радио Берлин и др.) и е осъществила многобройни студийни записи за грамофонни плочи, компактдискове в България и чужбина. Изнася концерти в САЩ, Япония, Сирия, Великобритания, Франция, Австрия, Германия, Италия, Унгария, Русия, Румъния, Македония, Турция. Навсякъде по света музикалната критика и публика са възхитени от нейното изпълнителско майсторство. През 2003 Ружка Чаракчиева получава високото българско отличие в областта на музикалното изкуство за върхови педагогически и изпълнителски постижения „Златна лира”, а през 2006 – Почетно гражданство на гр. Габрово за приноса й в музикалния живот на града, България и света”, както и „Свидетелство за принос – личен и на фамилията й – за изграждане на гр. Габрово в миналото и днес”. През 2008 е удостоена с националната награда за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство „Кристална лира” от СБМТД, Класик ФМ радио, Министерството на културата, както и с почетен медал на НМА „Проф. П. Владигеров” и почетен плакет от НУИ „Проф. В. Стоянов”, Русе.

Сподели в: