Вокалната пиеса „Сърце на птица” с премиера в зала България на 14 юни

Вокалната пиеса „Сърце на птица” на композитора проф. Александър Текелиев ще прозвучи за първи път в зала България на 14 юни под диригентството на Любка Биаджони. Пиесата е създадена специално с идеята да бъде отбелязан 70- годишния юбилей на именития български композитор.

Самата Любка Биаджони е била сред неговите студенти в Музикалната академия в София и с радост си спомня за своя преподавател по оркестрация.

„ Той е много добър музикант и съм много благодарна, че в студентските си години бях сред неговите ученици. Той беше един от най-взискателните и строги професори, много голям професионалист и всички ние студентите му изпитвахме дълбок респект към него. Много се радвам, че имам възможността да дирижирам ансамблите на Софийската филхармония и Националния Филхармоничен хор „Светослав Обретенов” на премиерата на това великолепно произведение, което той написа специално за случая. Стиховете на композитора Филип Павлов, по които проф. Текелиев е създал пиесата „Сърце на птица” са едни от най-красивите, които съм чела за любовта. Ще се старая да бъда достойна да изпълня за първи път това великолепно произведение.”

Самият Александър Текелиев с болка споделя, че вече много рядко се създава оригинална българска класическа музика и се радва, че вече е традиция юбилеите на композиторите да бъдат отбелязвани по този начин. Това е един стимул за авторите, повечето от които са тотално забравени и изпаднали в нелеко положение.

Проф. Александър Текелиев

Проф. Текелиев с благодарност се обръща към публиката и чрез музиката си, се опитва да й се обясни в любов:

„Съдържанието на поемата интерпретира идеята за любовта, за онова необяснимо и неотразимо състояние на духовна извисеност, която изпълва и облива душата със светлина, красота и доброта. Музиката внушава усещане за изповед, за скрит диалог между солото и оркестъра, за остри изблици и примирение – една музикална фактура, пулсираща от активна хармония и тембри, прилежно обслужващи съдържанието и гласовата графика. В темпово, както и във формално отношение, пиесата е триделна, с раздвижен среден дял възложен изцяло на оркестъра, където пъстрите диалози между инструментите рисуват безгрижие и радост. Повторението на основния мотив на темата в края на третия дял се модифицира във финално звучене. Сопрановата партия следва естествената пулсация и ритъм на поетичните слова чрез богатството от нюанси, присъщи само на човешкия глас. Произведението е написано с музикално-изразни средства, чрез които публиката ще усети, разбере и безпроблемно ще съпреживее заложените в него ноти на любовта!”

Солист на вокалната поема „Сърце на птица” ще бъде сопраното Веселина Василева.

В концерта под диригентството на Любка Биаджони на 14 юни в зала България са включени още предизвикателната пиеса „Ла мер” на Клод Дебюси и кантатаАлександър Невски” на Сергей Прокофиев.

Билети на касата на Софийската филхармония, ул.Аксаков 1, в Билетен център НДК и онлайн на адрес ticketplus.bg.

Сподели в: